Stevandić od Zovko traži da uskrati podršku Šmitu i predloži zatvaranje OHR-a

Srna
Stevandić od Zovko traži da uskrati podršku Šmitu i predloži zatvaranje OHR-a

BANjALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić zatražio je od potpredsjednika Odbora za spoljne poslove EU Željane Zovko da uskrati podršku Kristijanu Šmitu i da predloži hitno zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH zbog kršenja međunarodnog prava i demokratskih načela.

Stevandić je u pismu istakao da nijedan visoki predstavnik nema nadležnosti da mijenja ustave entiteta, da se bavi nadležnostima države i entiteta i da nema nadležnost smjenjivanja demokratski izabranih predstavnika bilo kog nivoa vlasti.

Povodom poziva Šmitu da Odboru obrazloži odluke koje je donio u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Stevandić je u pismu Zovkovoj ukazao da dogovorom stranih potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma visoki predstavnik može imenovati rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Međutim, podsjetio je Stevandić, Šmit nije izabran na taj način i ne može da se smatra visokim predstavnikom u BiH.

Stevandić je naveo da se visoki predstavnici pri donošenju odluka pozivaju na članove dva i pet Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, te na zaključke takozvanih Bonskih ovlašćenja, a da prema tim odlukama nemaju pravnu osnovu za nametanje zakona, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

On je dodao da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u rezoluciji iz 2004. godine ustanovila da visoki predstavnik ima apsolutnu moć nad ovlaštenjima u BiH, te da se suprotno svakom demokratskom principu postavlja za donosioca odluka koje nisu podložne ni odgovornosti ni opravdanju donosioca, i kao takve ne podliježu žalbi.

Stevandić je naveo da je Venecijanska komisija u svojoj studiji ukazala na kršenje osnovnog demokratskog prava u BiH, a to je da narod bira zakonodavnu vlast i da joj se nameće spoljašnji faktor u vidu visokog predstavnika koji na najgrublji način krši demokratska načela i donosi odluke koje ni redovni ni ustavni sudovi ne mogu da ospore, jer ne žele da prime predmete koji u pitanje dovode nadležnosti OHR-a.

Član Evropskog parlamenta Tineke Strik objavila je prošle sedmice da je koalicija od 25 predstavnika Evropskog parlamenta i parlamenata u Njemačkoj, Holandiji i Francuskoj pozvala OHR da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, a da će Kristijan Šmit biti saslušan pred parlamentarnim Komitetom za spoljne poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana