Stevandić: Ni Srbi, ni Dodik ne pale vatru, nego su u odbrambenoj poziciji

SRNA
Stevandić: Ni Srbi, ni Dodik ne pale vatru, nego su u odbrambenoj poziciji

 BEOGRAD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srbi, niti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne pale vatru u BiH, već su u odbrambenoj poziciji, te istakao da BiH ne može da funkcioniše na srpsku štetu.

Stevandić je naveo da na niko na Zapadu ne osuđuje ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, koji snima spot o paravojnim formacijama i kaže "Ramina vojska", niti ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, koji je rekao da su umjesto respiratora trebali da kupe krstareće rakete i da se treba naoružavati, a osuđuju kada Dodik kaže neku odbrambenu rečenicu.

"Nikada niko od nas, pa ni Dodik, nije rekao da ćemo mi tražiti da se Drvar, Petrovac, Grahovo pripoje Srpskoj, iako su Srbi tamo većinski. Ništa nikada nije traženo da se Srbi okoriste u BiH", rekao je Stevandić za TV "Pink".

Stevandić je naglasio da Narodna skupština Republike Srpske nikada na dnevnom redu nije imala ni otcjepljenje, ni razdruživanje, ni izlazak iz BiH.

"To nikada nije bilo na dnevnom redu, ali je mnogo optužbi kao da smo to već uradili. Ako hoćete da nas ukinete, mi smo se osamostalili.

Ako nećete, živimo zajedno i imamo Dejtonski sporazum", istakao je Stevandić. On je dodao da je potpuno siguran da je sada faza kada se lome međunarodni odnosi i da treba biti mudar i još malo sačekati.

"Neće niko da pobijedi u ratu Rusije, Amerike i Kine. Za nas je dobro da dočekamo taj dogovor neutralni, jer mi koji ne budemo ničiji podanici, kada dočekamo taj dogovor proći ćemo najbolje", rekao je Stevandić. Stevandić je naveo da je stari san bosanske čaršije i dijela međunarodne zajednice da Dodik bude uhapšen, ali da postoji ogroman broj ljudi u Srpskoj koji se ne boje i nema šanse da Republika Srpska pristane na tako nešto.

"Mi smo došli u poziciju nacionalnog ponosa. U Republici Srpskoj možemo da imamo neke političke razlike, ali ne možemo da izdamo Srpsku, ni svog predsjednika, državu", dodao je Stevandić.

On je istakao da Dodik ima legitimet u narodu i da je narod taj koji sudi. "Dodik nije ratni lider i to im je problem, bio je u ratu poslanik, pa ne mogu da ga ugroze sa te strane, pa su našli nemoguć način kroz veliki broj drugih optužbi", rekao je Stevandić.

On je ukazao da su rukovodioci Srpske postali još veće mete, posebno predsjednik Dodik, od kako je počeo proces ujedinjenja. Stevandić je rekao da je srpski narod danas jedinstven, te ukazao da su prvi plodovi toga usvajanje Deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i formiranje Parlamentarnog foruma Srbija-Srpska.

"Mi već nešto radimo. Vraća se grb Nemanjića i himna Bože pravde kao himna koju će naš narod normalno da koristi", podsjetio je Stevandić

. Komentarišući primjedbe Bošnjaka, Stevandić je naveo da je rečeno da su Bošnjaci rezultat osmanskog nasljeđa i da oni sa Turskom mogu da njeguju te specijalne veze, ali da je nemanjićko nasljeđe starije od osmanskog bar 300 godina i da Nemanjići nisu imali problem sa Bošnjacima.

Povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad Srbima srednjem Podričnju i Birču, Stevandić je rekao da je to bila tragedija civila, žena i djece, koje su muslimanske horde ubijale u krevetima, na slavama. "Srebrenička tragedija nema jedno lice, nego dva.

Uzrok srebreničke tragedije je ubijanje civila u Bratuncu i osveta, koju mi ne negiramo. Stereotip da su Srbi loši je ostao u mnogim glavama u Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice i koriste ga da bi spriječili naš razvoj", rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana