Stevandić: Istoriju nam neće pisati oni koji su činili zločine nad Srbima

Srna
Stevandić: Istoriju nam neće pisati oni koji su činili zločine nad Srbima

BEOGRAD- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srpska i Srbi neće dozvoliti da im istoriju pišu oni koji su činili zločine nad srpskim narodom.

Govoreći o zahtjevima bošnjačkih političara da budu uhapšeni svi koji su učestvovali u izradi udžbenika istorije za deveti razred osnovne škole u Republici Srpskoj zato što se u njima pominju imena prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladić, Stevandić je ocijenio da je to pokušaj da se iz FBiH Srbima u Srpskoj skroji istorija.

"U ovom ratu je bilo zločina na svim stranama. Mi nećemo štititi bilo kog Srbina koji je činio zločine, ali isto tako nećemo da spustimo glavu i da drugima, koji su činili grozne zločine nad Srbima, dozvolimo da nam kroje istoriju, a da njihovi zločinci budu zaštićeni", izjavio je Stevadić.

On je ocijenio da je hajka pokrenuta u FBiH i među bošnjačkim političarima dokaz da svakome svašta pada na pamet kada je riječ o Srbima.

"To što oni govore bilo bi isto kao kada bi neko rekao da Ričard Treći treba da bude osuđen da je genocidan, jer je pokrenuo krstaške ratove i pobio muslimane. Po njihovoj logici, onda bi on trebalo da bude izbrisan i iz istorijskih čitanki. Naravno, to nikome ne bi palo na pamet, ali im pada na pamet kada govore o Srbima", naveo je Stevandić.

On je istakao da se istorijske činjenice poput onih koje govore o tome ko je bio na kojoj funkciji ne mogu izbrisati, dodajući da je problem u tome što Srbi i Srpska stalno imaju sukob sa ljudima koji bi brisali istorijske činjenice.

Komentarišući bošnjačke teze o međunarodnim presudama, Stevandić je ukazao da su i komunistički sudovi presuđivali da se ne smije slaviti krsna slava, pa je to vrijeme prošlo, tako da se danas i policajci koji su išli u patrole da sprovode odluke komunističkih sudova zaklinju nad ikonama i slave krsnu slavu.

"Ta istorijska činjenica, vezana za ono što jeste i kako jeste, uvijek pobijedi. Treba vremena i treba izdržati. Mi treba da pokažemo jednu dozu nepokolobljivosti i gard nesalomljivosti. Nema igranja sa istorijom. Što se tiče Srba, ona je duga i velika, a oni koji nemaju svoju istoriju najčešće bi prepravljali tuđu", rekao je Stevandić za televiziju "Hepi".

On je istakao da su u borbi za istorijsku istinu i pravdu ključni Srbi, a ne oni koji pokušavaju da im izbrišu istoriju i nametnu svoju.

"Ako mi pokleknemo i ako se odreknemo svojih žrtava, onda smo mi krivi, a ne ovi koji pokušavaju da ispore naše stradanje. Mi u ime budućnosti svoje i njihove djece moramo da ih naučimo šta je bilo i kako je bilo", naveo je Stevandić.

On je naglasio da su zato potrebne istorijske činjenice.

"Ne smijemo zaboraviti kako su se prema nama ponašali i da im još dozvolimo da oni pišu našu istoriju i kreiraju nam istorijsko pamćenje", rekao je Stevandić.

On je naglasio da narod koji nema istorijsko pamćenje nema ni budućnost, dodajući da oni koji u svojoj istoriji imaju samo pripadnost ustaškimi nacističkim formacijama hoće da skroje istoriju narodu koji se borio protiv nacizma, fašizma i okupatora i u toj borbi doživio veliko stradanje.

"To što smo dozvolili od 1945. do devedesetih godina neke kompromise i teorije da su svi isti i da se poistovjećuju četnici i ustaše ne smije da se ponovi", rekao je Stevandić.

On je upitao kako četnici mogu biti okupatori, ako su se krili se po šumi.

"Te istorijske laži su nam već donele mnogo negativnog u obrazovanju. Zato ćemo mi istrajati, jer sa istorijskom pravdom nema kompromisa", poručio je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana