Stevandić: Grb Nemanjića i himna “Bože pravde” ne vrijeđaju Bošnjake

Srna
Foto: Ilustracija/RTRS

BANJALUKA, 4. JULA /SRNA/ - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da istorijsko nasljeđe grb Nemanjića i himna “Bože pravde” ne mogu biti uvredljivi za bilo kojeg pripadnika bošnjačkog naroda i muslimanske vjere.

Obrazlažući Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Stevandić je ukazao da se Sporazum o specijalnim paralelnim vezama usvaja u Parlamentarnoj skupštini BiH čime je utemeljeno pravo Republike Srpske na korištenje ovih simbola i istorijskog nasljeđa.

“Grb Nemanjića nije grb VRS koji sadrži ovaj grb, ali je nešto drugačiji. To nije grb Srbije i Crne Gore, nego je nasljeđe koje je ovđe starije nekoliko stotina godina od islamskog nasljeđa. Nemanjići nisu imali nikakav odnos sa Bošnjacima, niti ikakve sukobe i probleme, tako da to nasljeđe ne može biti uvredljivo za bilo kojeg pripadnika bošnjačkog naroda i muslimanske vjere”, naveo je Stevandić.

On je istakao da za Bošnjake ne može biti uvredljiva ni himna “Bože pravde” jer se koristila i u Kraljevini Jugoslaviji.

Stevandić je rekao da je razlog za donošenje ovog nacrta zakona omogućavanje isticanja zastava i grbova i izvođenja himni stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Stevandić je ranije izjavio Srni da donošenjem zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske neće nestati amblem Republike Srpske i himna “Moja Republika”, ali će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna “Bože pravde”.

Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna “Bože pravde” izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

Prema Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske, u postojeći zakon se dodaje novi član, koji glasi - da se zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe”.

Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima, odnosno znacima – zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mjesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Na ovaj način Republika Srpska doprinosi zaštiti identiteta svojih konstitutivnih naroda, ostalih i građana, njihove kulture i tradicije, afirmiše poštovanje ljudskih prava i unapređuje prijateljske odnose i saradnju među državama i narodima, dodaje se u obrazloženju Nacrta zakona.

U Deklaraciji je istaknuto da Svesrpski sabor potvrđuje da je himna “Bože pravde” svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb. /nastaviće se/mis/ddp/vj00440

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana