Sutra dvije posebne sjednice NSRS - o Ustavnom sudu i vetu Cvijanovićeve

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da će sutra u Banjaluci biti održane dvije posebne sjednice – prva o Prijedlogu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, po hitnom postupku, a druga na zahtjev srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koja je nedavno preglasana na sjednici Predsjedništva.

Osma posebna sjednica, koja se odnosi na Ustavni sud BiH, počeće u 11 časova, rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

-Sinhronizovana akcija OHR-a i Ustavnog suda BiH u pokušaju otimanja imovine Srpske prekinuta je našom odlukom da se ne objavljuju odluke OHR-a u Službenom glasniku. Imamo pravo da se preventivno borimo protiv otimanja imovine, ali i neustavnikh odluka koje bi remetile Dejtonski sporazum, a koji je entitetima dao imovinu. To se sada pokušava problematizovati odlukama Ustavnog suda BiH, ali mi smatramo da je prirodno naše pravo na odbranu te da ono ima izvorište u povelji UN i evropskim konvencijama - rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u parlamentu Srpske.

On je rekao da su sazivači osme posebne sjednice predsjednik Srpske Milorad Dodik, Vlada Srpske, svi poslanici i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

-Ukoliko se usvoji Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, onda taj sud neće ni moći da poništava odluke Narodne skupštine, pogotovo one o imovini. Dakle, ovim aktom se rješavaju svi ti prethodni problemi - rekao je Stevandić i dodao da bi navedeni akt trebao da stupi na snagu drugi dan od usvajanja.

Prema njegovim riječima, deveta posebna sjednica, na zahtjev Cvijanovićeve, biće održana po okončanju osme posebne sjednice.

-Uzrok te sjednice su trikovi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. On je pokušao da uz dva dokumenta i zakona vezana za priznavanje diploma u regionu, koji su nesporni za Srpsku, pokuša da zajedničko glasanje organizuje sa trećim dokumentom koji nije prošao proceduru Savjeta ministara. I nije dozvolio da se glasa posebno, već da sva tri dokumenta prođu odjednom. S tim u vezi podržaćemo veto Cvijanovićeve - rekao je Stevandić i dodao da sve to govori da Srpska na ovaj način potvrđuje svoj suverenitet.

Zamjenik šefa Kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da očekuje jedinstvo na dvije posebne sjednice.

On vjeruje da „opozicija neće ići u pravcu traženja izgovora za nepodržavanje, već da razmišljaju o posljedicama neustavnih odluka Ustavnog suda BiH“.

-Stvar je jasna - štitimo se od loših odluka Ustavnog suda BiH, a pretpostavljamo da će ih biti i dalje - rekao je Mazalica novinarima nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine.

Napomenuo je da Ustavni sud BiH, ne samo da donosi neustavne i nezakonite odluke, već i krši pravilo koje je samo uspostavio.
Kada je riječ o sjednici na kojoj bi trebalo da se razmatra veto Cvijanovićeve kada je riječ o Prijedlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu, on je istakao da je sporan samo prvi sporazum, ali da je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović insistirao da se predlažu integrisano.

-Smatram da je sporazum koji se odnosi na lične karte predstavlja nešto što je isključivo u interesu samoproglašenog Kosova -  ocijenio je Mazalica i podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske nedavno usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji i izrazila podršku Srbima u južnoj pokrajini.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak potvrdio je da će poslanici ove stranke učestvovati na sjednicama, ali da ne može reći kako će se izjašnjavati s obzirom na to da još nisu dobili skupštinski materijal.

Kada je riječ o sjednici o Ustavnom sudu BiH, Crnadak smatra da je "malo čudno što je rečeno da će zakon stupiti na snagu odmah".

On je izrazio bojazan da poruku Narodne skupštine "neće ozbiljno doživjeti" oni kojima se obraća - stranci, Federacija BiH, ali ni pojedini građani.

Željka Cvijanović je nedavno preglasana na sjednici Predsjedništva, pa je uložila veto kada je riječ o Prijedlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će, ako Ustavni sud BiH ne ukine najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna do podne povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana