Stevandić: Dokazaćemo posljedice NATO bombardovanja

SRNA
Stevandić: Dokazaćemo posljedice NATO bombardovanja

BANjALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u Banjaluci da je na sastanku sa poznatim italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom dogovoreno da se organizuje prikljupljanje medicinske dokumentacije radi dokazivanja oboljenja od malignih bolesti kod građana Srpske uzrokovanih NATO bombardovanjem osiromašenim uranijumom.

"Kada je riječ o NATO bombardovanju, to je proces koji je on u Italiji doveo do kraja i u kome je doneseno više od 350 presuda. U Srbiji je takvih 35 presuda u toku koje vode niški advokat Srđan Aleksić i njegova kancelarija", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Tartaljom kojem su prisustvovali potpredsjednici Vlade Miloš Bukejlović i Alen Šeranić, te advokat Aleksić.

Stevandić je rekao da je na sastanku razmotren način medicinskog dokumentovanja posljedica NATO bombardovanja i da se imaju tačni podaci koji bi se vještačili na stranim institutima.

"Napravljen je plan da se medicinska dokumentacija sa dokazima obezbijedi preko Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. A Ministarstvo pravde će sa advokatima omogućiti brzo pokretanje postupka utvrđivanja povrede prava na život i da se sudske presude adresiraju prema krivcima za bombardovanje, bilo da je riječ o NATO ili zemljama njegovim članicama", precizirao je Stevandić.

On je rekao da Srpska nema problem sa troškovima finansiranja postupaka, te je, takođe, pozvao i stanovnike Federacije BiH, kojima je ugroženo zdravlje zbog NATO bombardovanja, da se uključe u ovaj proces.

Tartalja je rekao da je na sastancima u Banjaluci pokazao interesovanje da učestvuje u pravosudnim postupcima dokazivanja ugrožavanja života zdravlja stanovnika Srpske usljed NATO bombardovanja.

"Ali i teme koja se tiče predsjednika /Milorada/ Dodika koji je nezasluženo predmet brojnih napada iako vodi demokratsku politiku i brine o građanima svoje zemlje", rekao je Tartalja.

Stevandić je i 18. oktobra u Rimu o razgovarao sa Tartaljom o zdravstvenim i ekološkim posljedicama NATO bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom.

Advokat Srđan Aleksić podnio je prošle godine Višem sudu u Beogradu pet tužbi u kojima se zahtijeva nadoknada štete od NATO-a kojeg su tužili građani oboljeli od kancera nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma.

Pravnom timu Aleksić pomaže rimski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika, takođe, oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i oboljevanja od raka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana