Stevandić: BiH kandidatski status trebala dobiti kada i Ukrajina i Moldavija

Srna
Stevandić: BiH kandidatski status trebala dobiti kada i Ukrajina i Moldavija

BANjALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je BiH kandatski status u EU trebala da dobije kada su ga dobile i Ukrajina i Moldavija.

"Stanje ljudskih prava u BiH je mnogo bolje nego u Moldaviji i Ukrajini, kao i stanje pravne sigurnosti. Mislim da je to zakašnjelo", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci. Ukrajina i Moldavija kandidatski status dobile su 23. juna.

On je istakao da se nada da će se u budućnosti smanjiti dio političkih uslova u procesu pristupanja BiH u EU kako bi BiH bila što prije primljena u tu uniju.

Odgovarajući na pitanje o odluci Suda BiH, koji je usvojio žalbu SNSD-a i ukinuo posljednju odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o spornom listiću za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH, Stevandić je rekao da je Sud dokazao da se CIK bavio procjenjivanjem, a ne analizom dokaza.

"Potpuno je jasno da Sud nije dozvolio sebi da se bavi procjenom nečije intuicije ili namjera nego je procjenjivao po dokazima. Dokazi su bili nesumnjivi", istakao je Stevandić.

On je rekao da je i to dokaz da se CIK BiH nakon izbornog procesa bavio izazivanjem kriza.

"Ukoliko ima moralne odgovornosti ili savjesti, mislim da bi bilo najbolje da sami podnesu ostavke jer su izabrani nekonkursnom procedurom", rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana