Šteta na prugama 200.000 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Šteta na prugama 200.000 KM

BANjALUKA - Šteta koju je nevrijeme nedavno nanijelo javnom preduzeću “Željeznice RS” procijenjena je na 200.000 maraka, rekao je “Glasu Srpske” direktor tog javnog preduzeća Slađan Jović.

Naglasio je da je komisija završila svoj posao te da će njihov izvještaj biti proslijeđen Vladi Republike Srpske, putem Ministarstva saobraćaja i veza.

- Procijenjena je direktna, odnosno materijalna šteta. Ona iznosi 200.000 maraka. Indirektna šteta je puno veća. Osposobili smo i prugu Doboj - Šamac, ali Hrvatska nije završila dio posla na svojoj strani tako da još uvijek nije u funkciji pruga za Šamac. Obavijestili su nas da će u narednih pet dana završiti sve u vezi sa saniranjem pruge na svojoj strani, tako da bi željeznički saobraćaj trebalo da bude uspostavljen iduće sedmice i na toj relaciji - poručio je Jović.

Naglasio je kako se nada i da će dobiti neku pomoć od Vlade Srpske po pitanju pokrića troškova za saniranje posljedica vremenskih nepogoda na prugama u Srpskoj.

- Nadamo se da će i Vlada imati sluha i da će, ako postoje određena rezervna sredstva, izdvojiti i dio novca kako bi nam pomogla u saniranju nastalih posljedica  nevremena - naveo je Jović.

Vremenske nepogode nanijele su štetu i na javnom preduzeću “Aerodromi RS” koje je takođe formiralo komisiju za procjenu štete.

Iz tog preduzeća početkom ove sedmice naveli su da će komisija završiti procjenu do kraja ove sedmice, ali direktorica tog javnog preduzeća Natalija Trivić u petak nije odgovarala na pozive tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li je komisija završila posao i koliki je iznos štete od nevremena.

Takođe, i iz toga preduzeća poručili su da čim bude završen izvještaj komisije isti će biti proslijeđen Vladi Srpske, u nadi da će tamo iznaći novac i pokriti dio troškova za saniranje posljedica vremenskih nepogoda.

U nevremenu u tom preduzeću najviše je stradala krovna konstrukcija na pristanišnoj zgradi, zbog čega su nakratko prošle sedmice bili i obustavljeni letovi sa aerodroma u Mahovljanima.

Ni ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović u petak nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li će Vlada Srpske izdvajati novac za pomoć javnim preduzećima za saniranje posljedica nevremena.

Stimulativne otpremnine

Vlada Srpske je na posljednjoj sjednici razmatrala prijedloga rješenja o davanju saglasnosti na program zbrinjavanja radnika “Željeznica RS” za period 2023-2024. godina.

- Tim dokumentom predviđene su stimulativne otpremnine u narednom periodu i to za radnike koji nisu obuhvaćeni tehničkim procesom rada. Dakle, ti radnici bi uz sporazumni raskid ugovora o radu dobili i stimulativnu otpremninu. Sve detalje o tome znaćemo iduće sedmice - rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana