Šta zemlje zapadnog Balkana mogu očekivati od Liz Tras: Igra po američkim notama

Veljko Zeljković
Šta zemlje zapadnog Balkana mogu očekivati od Liz Tras: Igra po američkim notama

BANjALUKA - U fokusu nove premijerke Velike Britanije Liz Tras, kada je u pitanju zapadni Balkan, biće težnja da BiH i Srbiju uvuče u NATO i neće se libiti da koristi razne vrste ucjena i pritisaka na rukovodstva u Beogradu i Banjaluci da to i ostvari.

Kaže ovo za “Glas Srpske” profesor geopolitike Srđan Perišić komentarišući odlazak Borisa Džonsona i dolazak na njegovo mjesto liderke Konzervativne partije i dosadašnje ministarke inostranih poslova koju su mnogi mediji proglasili novom “čeličnom damom”, nasljednicom Margaret Tačer. 

Prema riječima Perišića, Trasova pripada tvrdom i ekstremnom krilu Konzervativne partije, pogotovo kada je u pitanju spoljna politika. Taj ekstreman stav, kako kaže, ona je naročito počela ispoljavati po svom dolasku na mjesto ministra spoljnih poslova.

- Ne treba zaboraviti da je ona nedavno istakla kako je spremna da pokrene i nuklearni rat ako postane premijerka. Sada kada je došla na to mesto, verujem da će samo zaoštriti već ionako napete odnose sa Rusijom, te da će i nova britanska vlada nastaviti sa daljim finansiranjem rata u Ukrajini i slanjem plaćenika. Što se tiče zapadnog Balkana, baš kao i u slučaju ukrajinskog sukoba, spoljna politika će biti usklađena sa američkim geopolitičkim interesima. Znači, Britanija će nastaviti da se meša u unutrašnje stvari BiH, a kako to izgleda u praksi, mogli smo videti iz vremena Pedija Ešdauna. Tu i takvu politiku danas oličava i Liz Tras - smatra Perišić.

Trasova je, inače, bila jedan od najglasnijih britanskih političara koji su se zalagali za uvođenje sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i drugim zvaničnicima iz Srpske, što je i učinjeno sredinom aprila, kada je upravo ona naglasila kako Dodik i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, navodno, podrivaju stečeni mir u BiH.

Politikolog Vojislav Savić smatra da je vrlo pretenciozno nazivati je “čeličnom damom” budući da se radi o “potkapacitiranoj” osobi za tako ozbiljan i odgovoran posao.

Navodi i kako Evropi, odnosno Evropskoj uniji, sve više nedostaje autentičnih lidera koji zastupaju interese svog naroda, a u kabinete se postepeno useljavaju birokrate kojima nedostaje širine u vidicima i vođenju nacionalnih politika i koji se isključivo oslanjaju na Vašington i NATO. 

- U februaru Liz Tras je posjetila Moskvu, gdje je imala susret sa Sergejem Lavrovom, a sve to je izgledalo kao da je đak prvak došao na preslišavanje kod profesora univerziteta. Ne moram ni napominjati da je u toj priči profesor Lavrov, a Liz Tras, nažalost, još jedan u plejadi mediokriteta od čijih će odluka zavisiti svi naši životi na ovaj ili onaj način. Tužno je gledati ovu dekadenciju evropskog političkog života. Ona se ni po čemu ne razlikuje od drugih evrobirokrata i nemam apsolutno nikakva očekivanja da će se desiti bilo kakva promjena u dosadašnjem odnosu prema zemljama našeg regiona - poručio je Savić.

Širenje uticaja

Liz Tras je treća premijerka Velike Britanije u istoriji, nakon Margaret Tačer i Tereze Mej. Nakon dugotrajne političke borbe za premijera Velike Britanije, ona je postala nasljednica Borisa Džonsona koji je svrgnut nakon što je zbog niza skandala izgubio podršku stranke. Trasova je u Velikoj Britaniji, ali i u ostatku svijeta, postala poznata po stavovima koji oslikavaju težnju ove zemlje za širenjem uticaja kako u Evropi, tako i na području Indo-Pacifika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana