Šta Vilijam Berns radi na Balkanu?

RT Balkan
Šta Vilijam Berns radi na Balkanu?

BEOGRAD - "CIA, snajka, CIA" – ova replika iz kultne drame s punim pravom može da se citira ovih dana u Srbiji. Uprkos mnogo većim problemima koje Amerika trenutno ima u svijetu, šef CIA uputio se na Balkan. Zašto?

U trenutku kada u svijetu postoji više gorućih problema za Vašington, od Bliskog istoka, Ukrajine i Kine, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns došao je najprije u Sarajevo, pa u Beograd.

Berns, kojeg još nazivaju i "državnim sekretarom iz sjenke", ima više diplomatskog iskustva, čak 33 godine, od aktuelnog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Bajden ga je, kao čovjeka od povjerenja, poslao u Moskvu u jesen 2021. da razgovara s Putinom, a otputovao je i u Kabul da razgovara sa vođama talibana nakon preuzimanja glavnog grada Avganistana tražeći da saradnici CIA budu zaštićeni.

Zbog svega navedenog postavlja se pitanje zašto Berns baš sada dolazi u Beograd i zašto je u posjetu morao da dođe lično?

Ohrabrenje za Sarajevo, a prijetnje za Beograd

Ova posjeta je iznenadna i čudna, ocijenjuje nekadašnji oficir kontraobavještajne službe Ljuban Karan i napominje da to nije dobar znak.

- Berns je u Sarajevo došao da Bošnjacima pruži podršku i dâ im instrukcije, a u Beograd dolazi sa opomenama i prijetnjama, kaže Karan.

Upozorava da dolazak Bernsa predstavlja prijetnju po Srbiju i Srbe, imajući u vidu otvorenu naklonost SAD bošnjačkom dijelu BiH.

- Berns se u Sarajevu sastao sa bošnjačkim predstavnicima, kao i šefom Obavještajno sigurnosne agencije (OSA). Ta agencija, umjesto da štiti bezbjednost pripadnika svih naroda u BiH, djeluje isključivo kao bošnjačka bezbjednosna obavještajna agencija. Čak je intenzivno prisluškivala srpske novinare i lidere u Republici Srpskoj, ističe Karan.

Već decenijama čine sve da ponište nadležnosti Republike Srpske koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu, a kako je Srbija jedan od garanata tog sporazuma, njenu ulogu žele da svedu samo na jednog potpisnika koji ne bi trebalo da se miješa u situaciju u BiH, navodi Karan.

Karan upozorava da sve više jačaju faktori na Balkanu koje podržava SAD, a koji su u akcionim napadima na Srbiju, poput Hrvatske, prištinske paravojske, albanske vojske i slično.

- To što se dogodilo da nas dvije svjetske sile, Kina i Rusija, upozore da iza nemira u Srbiji stoje SAD i organizacije koje zovu 'mala CIA' je veoma ozbiljno. Kada se na takvo upozorenje odlučila Kina, koja je inače zatvorena što se tiče obavještajnog rada, onda to znači da se upalila crvena lampica i da nam prijeti opasnost, kaže Karan.

Ne očekuje se ništa dobro

Ono što Berns pokušava da uradi može biti izviđanje pred nekakve nerede, pa i oružane sukobe od kojih svi zaziremo, upozorava Karan.

- Ova posjeta Beogradu neće ništa dobro donijeti. Vjerovatno će to biti savjeti i upozorenje, a sve na ivici prijetnji i ucjena, kaže Karan.

Dolazak šefa CIA ne može da donese ništa dobro, već samo podstrek destrukciji na Balkanu i pripremu onoga što će se dogoditi vrlo brzo kada se sve sa Ukrajinom završi, a to je traženje novog žarišta, ocijenjuje advokat Goran Petronijević za RT Balkan.

- Dolazak Bernsa po mom mišljenju vezan je isključivo za to da se ohrabre one snage koje djeluju destruktivno na državu, narod i naciju. Dolazak je značajan i zbog veze CIA sa terorističkim ograncima ISIS-a koji su vrlo aktivni na Kosovu, Sandžaku i Bosni, mislim da je to usmjereno na njihovo aktiviranje. Zato se ne bih iznenadio da se uskoro desi neki teroristički akt, upozorava Petronijević.

- Njihova strategija tobož smirivanja situacije i pregovora po pitanju Izraela i Palestine i Ukrajine i Rusije samo je vrsta kriptovarijante gdje sopstvenu aktivnost prebacuju na nekog drugog, pojašnjava Petronijević.

Nezavršena posla CIA na Balkanu

CIA je direktno umiješana u posljednju rundu izazivanja nestabilnosti tako što toleriše pokušaje Aljbina Kurtija da zaokruži okupaciju cijelog Kosova i Metohije, ali i ohrabrivanje radikalnih islamista u BiH i Srbiji da se opet aktiviraju, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

- To su već radili sa Islamskom državom na Bliskom istoku, a u slične svrhe koriste i vehabiste. Sada će javno da se predstave kao mirotvorci, zabrinuti za nestabilnost, a zapravo upravljaju svim tim procesima, upozorava naš sagovornik.

Dodaje da zapadna duboka država, čiji je kamen temeljac CIA, sve vrijeme govori da imaju nezavršena posla na Balkanu, a to je da Srbi nisu integrisani u evro-atlantske strukture.

Napominje da je CIA umiješana u destabilizaciju našeg prostora još od početka jugoslovenske krize početkom 90-ih godina, te da su zato su vrlo neposredno zainteresovani da se region rascepka, a potom da se ti dijelovi jedan po jedan integrišu u NATO.

- Krajnji cilj je da završe nezavršene poslove, a to je da istisnu svaki uticaj Kine i Rusije na ovom prostoru i da stave do znanja ko je gazda, kaže Pavić.

Pavić postavlja pitanje zašto se šef CIA sastaje sa političkim predstavnicima kad to nije njegov posao, pa ocenjuje da je u pitanju demonstracija sile.

- Dolaze da na posredan način daju do znanja šta sve može da se desi, ponašaće se kao da je sve u našim rukama, a zapravo je u njihovim i nož i pogača. Postoji samo jedna strana koja je u stanju da ovde izazove haos. Ni Rusi ni Kinezi niti izazivaju niti mogu da spriječe haos, to može da uradi samo CIA, zaključuje Pavić, piše RT Balkan.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana