Šta u manjim strankama vladajuće koalicije kažu o formiranju većine u Banjaluci

Marijana Miljić Bjelovuk
Šta u manjim strankama vladajuće koalicije kažu o formiranju većine u Banjaluci

BANjALUKA - Stranke koje su na proteklim lokalnim izborima osvojile po dva mandata (izuzev NF-a) u banjalučkoj gradskoj Skupštini o formiranju skupštinske većine prvo će razgovarati sa SNSD-om, od čijih čelnika će tražiti da odgovore na sve nedoumice koje su imali u proteklom četvorogodišnjem periodu, ali i da analiziraju sve što je stavljeno na papir u okviru potpisanih sporazuma.

Od ukupno 31 mandata, SNSD je u Skupštini grada osvojio 11, dok je drugi po redu PDP sa sedam mandata. SP, US, DEMOS, SPS i Narodni front osvojili su po dva, dok je Nezavisnom pokretu “Svojim putem”, Listi za pravdu i red, i nezavisnom kandidatu nacionalne manjine pripao po jedan mandat.

Izvršni sekretar SP-a Nikola Vukčević, koji je i osvojio mandat u Skupštini grada Banjaluka, navodi da je prva adresa za razgovor njihov, kako je naveo, tradicionalni partner SNSD.

- U kom pravcu će se to sve razvijati, teško je sada reći - kazao je “Glasu” Vukčević.

Lider US-a Nenad Stevandić navodi da postoji koalicioni sporazum te da će na osnovu njega razgovarati sa  koalicijom na republičkom nivou.

- Razgovaraćemo na osnovi uvažavanja te analizirati sve prethodne sporazume u gradu Banjaluci kako bismo mogli da idemo dalje. Nastavljamo svoju politiku bez blokada, tako da Banjaluka ne smije biti grad rovova i rijalitija. Interes građana mora biti iznad naših pojedinačnih i partijskih interesa -  kazao je on “Glasu Srpske”.

Sličnog stava je i predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić koji navodi da će nakon potvrđivanja rezultata krenuti i pregovori o formiranju skupštinske većine.

- Biće zanimljivo. Vidjećemo. Razgovaraćemo prvo sa Gradskim odborom SNSD-a, s tim da imamo primjedbe na njihov rad, bili su nekorektni prema nama. Te primjedbe se odnose na smjenu naših kadrova, prije svega u “Dep-otu”, ucjenjivanje određenih ljudi u “Autoputevima” i njihovo prevođenje u SNSD, a što im na kraju nije nešto posebno uticalo na izborni rezultat  - kazao je “Glasu” Bosančić koji je takođe osvojio mandat u Skupštini grada Banjaluka.

S obzirom na to da je, kako je naglasio, SNSD njihov tradicionalni koalicioni partner, prvo će sa njim pregovarati o formiranju skupštinske većine u Banjaluci. Lider SPS-a Goran Selak, čija je stranka takođe osvojila dva mandata u lokalnom parlamentu, navodi da će i oni prvo zakucati na vrata SNSD-a, čijeg su i kandidata za gradonačelnika Banjaluke podržali na održanim izborima.

- Nastavljamo da pratimo taj pravac pa ćemo na razgovore kod njih - poručio je Selak koji će takođe biti odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Na razgovore kod SNSD-a neće predstavnici Narodnog fronta, koji su takođe osvojili dva mandata u Skupštini grada Banjaluka, ali ni Liste za pravdu i red kao ni predsjednik Nezavisnog pokreta “Svojim putem” Igor Radojičić koji je rekao da je Banjaluka odabrala da nastavi naredne četiri godine s istim odnosom snaga, na jednoj strani stari gradonačelnik, a na drugoj skupštinska većina.

- Mi nastavljamo svojim putem. Bićemo glas razuma i racionalnog nastupanja, kolika god podrška stajala iza toga. Ne pripadamo i dalje nijednom od dva suprotstavljena bloka u Skupštini grada - kazao je Radojičić.

Budući sastav Skupštine grada Banjaluka

SNSD 11
PDP 7
US 2
SP 2
Demos 2
SPS 2
Narodni front 2
Nezavisni pokret “Svojim putem” 1
Lista za pravdu i red 1
Nacionalne manjine 1

Stanivuković: Pokušaćemo 

Reizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP)  rekao je da će pokušati da napravi skupštinsku većinu koja će omogućiti da Banjaluka ide naprijed, te da će u vezi s tim pitanjem pozvati sve političke predstavnike i otvoriti razgovore.

- Naš prioritet je skupštinska većina bez SNSD-a - rekao je Stanivuković početkom sedmice te se osvrnuo na činjenicu da u ovom trenutku SNSD ima više osvojenih mandata, ali da je njegovo da pozove i vidi ko je spreman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana