Šta se krije iza sve učestalijih američkih špijunskih letova iznad BiH

Veljko Zeljković
Šta se krije iza sve učestalijih američkih špijunskih letova iznad BiH

BEOGRAD - Sve učestaliji letovi američkih izviđačkih aviona iznad balkanskih prostora predstavljaju jedan vid specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije koja nije članica NATO saveza, a ima bliske veze sa Rusijom i Kinom, sa ciljem prikupljanja određenih obavještajnih podataka.

Kaže ovo za "Glas Srpske" penzionisani pukovnik Vojske Srbije Sreten Egerić, komentarišući jučerašnji novi slučaj preleta špijunskog aviona CL-650 "artemis" iznad BiH, a koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD. Izvođenje ovih letova iznad BiH, ali i nekih drugih balkanskih i evropskih zemalja, a uz samu granicu sa Srbijom, prema njegovom mišljenju ima za cilj prije svega prikupljanje podataka o moći protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, koja je posljednjih nekoliko godina značajno modernizovana. 

- Verujem da ih to interesuje, gdje se oni sve nalaze, na kojim tajnim lokacijama, ali i na kojim frekvencijama ovi sistemi rade, posebno oni ruske i kineske proizvodnje, koje Vojska Srbije ima u svom arsenalu naoružanja. Podsetiću da je Srbija nabavila kineski protivvazdušni sistem FK-3. Radi se o raketnoj bateriji, koji mnogi upoređuju sa moćnim ruskim sistemom S-300. Njih je trebalo nekako uvezati i verujem da NATO, odnosno SAD i to sada interesuje kako oni u praksi rade - kaže Egerić, dodajući da ovi avioni imaju tehnološke mogućnosti da leteći iznad BiH prikupljaju informacija i iz susjedne Srbije.

LOV SA VISINE

Smatra da je u fokusu ovih izviđačkih letova i sistem "repelent", koga je Srbija uspjela kupiti od Rusije, a koji je postao posebno zanimljiv nakon rata u Ukrajini. U pitanju je vojno, odnosno elektronsko oružje koje služi za ometanje i rušenje dronova i drugih bespilotnih letjelica. Rijetke su zemlje koje ga trenutno imaju pored Rusije i Srbije.

- Mislim da nije nimalo slučajno to što je proteklih mjeseci bilo mnogo slučajeva, odnosno bezbednosnih ekscesa kada su u blizini pojedinih vojnih objekata u Srbiji primećivani nepoznati dronovi. Ne bi me čudilo da je to bio jedan od načina da se ispita delotvornost ovog sistema. Međutim, koliko mi je poznato, Vojska Srbije nije do sada upotrebljavala "Repelent", bar ne u punom kapacitetu. Kada govorimo o ovom segmentu, verujem da ih veoma zanima i na koji način Srbija koristi svoje bespilotne letelice s kojim svakako raspolaže - kaže Egerić, dodajući da ovo nije nimalo bezazlena priča, jer svako prikupljanje određenih obavještajnih podataka u miru, uglavnom jeste uvod u nešto više.

Da li će se iz svega ovog nešto i izroditi Egerić nije mogao odgovoriti, navodeći da takve odluke donose političari, a ne obavještajci i vojnici. Kako je istakao, vjeruje da je sadašnje rukovodstvo Srbije, ali i Republike Srpske, svjesno svih potencijalnih opasnosti te da će i dalje uspijevati da ne stane na neku od političkih nagaznih bombi koje im se konstantno podmeću. Na kraju ukazuje na još jedan aspekt ovog špijunskog triler filma kojeg snimaju američki izviđački avioni. Kako je pojasnio, ovi avioni su opremljeni tako da su u mogućnosti da otkriju i na kojim frekvencijama funkcionišu sva sredstva komunikacije, od vojnih do civilnih. Kada je u pitanju ovaj drugi aspekt, tu se prije svega misli na špijuniranje i praćenje mobilnih telefona, koji su, prema riječima Egerića, postali najveći neprijatelj današnjeg čovječanstva.

- Oni se vrlo često prate i špijuniraju. Verujem da bi i to mogao biti jedan od razloga zašto su Amerikanci poslednjih nekoliko meseci povećali obim svojih špijunskih letova iznad BiH, uz granicu sa Srbijom, a kako bi otkrili komunikaciju između pojedinih visokih zvaničnika. Verovatno ih najviše interesuju privatni, neslužbeni razgovori - kaže Egerić.      

Dodaje da ovi avioni mogu efikasno izviđati i sve radarske sisteme pa i one meteorološke, koji su uglavnom uvezani sa odbrambenim sistemom. Na meti su i svi radarski sistemi civilnog vazduhoplovstva, odnosno frekvencije na kojim bi se radilo u nekim vanrednim pa i ratnim okolnostima.

LETOVI OKO SRBIJE

Izviđački let aviona za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "artemis" juče je ponovo letio iznad teritorije BiH. Kako se moglo vidjeti na sajtu "Flajtradar", avion je poletio oko 7.30 časova iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu".

Odatle se zaputio prema sjeverozapadu, gdje je ušao u mađarski vazdušni prostor, uz sjevernu granicu ove države i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došao do BiH. Nakon toga nastavio je da kruži na potezu Tuzla - Sarajevo - Mostar.

U par navrata ovaj avion je letio i oko sjeveroistočne granice Srbije - od granice tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije do Kladova. Druge rute su išle preko BiH, Rumunije, Bugarske i KiM. Povremeno su išli i preko prostora Grčke i susjedne Hrvatske, a nedavno i baze Kučova u Albaniji.

"Artemis" je inače špijunski avion zadužen za praćenje neprijateljskih komunikacija. Riječ je o avionu koji je proizvela tehnološka firma "Leidos" iz Virginije, a koji američka vojska koristi za nadzor.

Prvi put je upotrijebljen za praćenje ruske komunikacije tokom rata u Ukrajini. Maksimalna visina koju može ostvariti je 12.000 metara, dok mu je domet 7.400 kilometara. Ističe ga mogućnost što tokom svog leta može da prati veći broj meta. Ovaj specijalizovani avion je inače opremljen najmodernijom opremom - pa i moćnim radarom pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Opravdanje

Kako bi se dobilo uporište, odnosno opravdanje za izvođenje ovih špijunskih izviđačkih letova iznad zapadnog Balkana, ponovo je plasirana priča kako Rusija navodno planira da destabilizuje ove prostore. Tu priču nedavno je ponovio komandant američkih snaga u Evropi general Kristofer Kavoli, navodeći da NATO i SAD moraju to spriječiti te da će stoga biti i pojačani osmatrački letovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana