Šta otkriva najnovija lista najmoćnijih pasoša u svijetu - gdje je BiH

Veljko Zeljković
Foto: Arhiva

SARAJEVO - U posljednjih deset godina BiH ni za pedalj nije napredovala na listi koja vrednuje pasoše po broju država u koje građani mogu da odu bez viza, šta više pala je za jedno mjesto te je i dalje najgore rangirana balkanska država.

Prema Henri pasport indeksu, koji već godinama izračunava istoimena londonska kompanija, BiH se trenutno nalazi na 43. mjestu, gotovo rame uz rame sa Albanijom, Gruzijom i Moldavijom, ali dva mjesta iza Sjeverne Makedonije i Crne Gore, devet iza Srbije te čak tridesetak iza Hrvatske i Slovenije, koje su rangirane na desetom, odnosno jedanaestom mjestu ove liste najmoćnijih pasoša na svijetu. 

Građani BiH bez viza mogu da putuju u 123 zemlje, što je 17 manje od susjedne Srbije, i 60 od nekadašnjih jugoslovenskih republika koje se danas nalaze u Evropskoj uniji - Slovenije i Hrvatske. Ispred BiH se nalaze i zemlje poput Venecuele, koja se nalazi pod američkim sankcijama, Nikaragve i Hondurasa, ali i Bugarske i Rumunije, koje nas debelo šiju, jer njeni građani bez viza mogu putovati u čak 177 država. 

Interesantno, među zemljama u koje građani BiH i dalje ne mogu bez viza, pored raznih egzotičnih destinacija i malih ostrvskih i afričkih državicama, nalaze se i Alžir i Bahrein, ali i Azerbejdžan, s kojim vlasti u FBiH pregovaraju o isporuci gasa. Na ovom spisku, pored SAD, Velike Britanije, Japana, Australije i Irske, nalazi se i Egipat, Kuvajt, Maroko, Pakistan, ali i Saudijska Arabija, u koju je vrlo često išla bivša ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, hvaleći se dobrim odnosima između Sarajeva i Rijada. 

S druge strane, a za razliku od BiH, građani Srbije bez viza mogu putovati u Azerbejdžan, Egipat, ali i Kuvajt. Slična situacija je i u slučaju Hrvatske. 
BiH je inače najbolji rezultat imala 2014. kada se našla na 42. mjestu. U prevodu, u posljednjih deset godina - ne da nije napravljen nekakav pozitivni, pa ni simbolični pomak, naprotiv - vratili smo se unazad. 

Prema riječima stručnjaka za međunarodne odnose i bivšeg diplomate Lučiana Kaluže rangiranje, odnosno vrednovanje pasoša na ovaj način vjerovatno je i najbolji pokazatelj kako nas to vide pojedine zemlje. 

- Uvode nam vize jer u njihovom očima nismo prepoznati kao stabilna zemlja. Sve se uzima u obzir, od opšteg stanja u državi, preko bezbjednosti, do političke i ekonomske klime koja vlada. I to jedan aspekt ove priče. Veliku odgovornost za to što je BiH i dalje najgore rangirana balkanska država po vrijednosti svog pasoša snosi i Ministarstvo spoljnih poslova, koje je indirektno i operativno zaduženo za vođenje spoljne politike. Ono je već godinama nefunkcionalno, jer se koristi samo za sprovođenje političkih interesa jedne od tri strane u BiH. Zbog toga i ne možemo očekivati da pasoš BiH bude cjenjeniji. Pogledajmo ko je sve bio ministar i šta je sve radio - kaže Kaluža za „Glas Srpske”, dodajući da se uglavnom radilo o političarima koje su na to mjesto delegirale bošnjačke partije sa centralom u Sarajevu. 

Da bi se shvatila dosadašnja nakaradna spoljna politika BiH, dovoljno je, kako kaže Kaluža, kao primjer analizirati četvorogodišnji modus operandi bivše ministarke Bisere Turković. 

Iako je ona vrlo često isticala i poručivala kako je izgradila dobre odnose BiH sa drugim zemljama, posebno onim u arapskom svijetu, stvarnost i vizni režim - govore drugačije. 

- Izgleda da su ti odnosi bili lične i interesne prirode, a što se može vidjeti i iz spiska zemalja koje su BiH uvele vizni režim. Kako to da, primjera radi, Srbija ima bezvizni režim sa Egiptom ili Azerbejdžanom, a BiH nema?! Srpska diplomatija je puno ozbiljnija, odgovornija i organizovanija, ali i svjesnija značaja uspostavljanja bilateralnih odnosa sa što više zemalja. Uostalom i nedavno glasanje u Ujedinjenim nacijama u vezi sa rezolucijom o Srebrenici pokazalo je to - poručio je Kaluža. 
Inače, na prvom mjestu ove liste najmoćnijih pasoša u svijetu - nalazi se Singapur, čiji građani bez viza mogu u čak 195 zemalja. Među popularnijim su i pasoši Japana, Njemačke, Francuske, Italije i Španije, koji zajedno zauzimaju drugo mjesto. Njihovi građani su privilegovani jer mogu bez viza da uživaju u putovanju na 192 destinacije. 

Slijede Južna Koreja, Švedska, Finska, Austrija, Irska, Luksemburg i Holandija, koje imaju bezvizni režim sa 191 državom. Velika Britanija, koja je prije 10 godina, tačnije 2014. držala prvo mjesto na ovoj listi, zajedno sa SAD, trenutno se nalazi na četvrtom mjestu, pored Novog Zelanda, Norveške, Belgije, Danske i Švajcarske. 

U top 10 ušla je i Slovenija, zajedno sa Islandom, Letonijom i Slovačkom, dok je Srbija na 34. mjestu, sa 140 destinacija na koje se može bez vize. Iako je magični broj Singapura od 195 rekordno visok, čak i za ovu zemlju, na drugom kraju ove liste takođe su oboreni novi negativni rekordi. Avganistanci mogu da putuju bez viza u samo 26 zemalja.

BALKAN

Država             Mjesto          Broj zemalja

Slovenija             10                  184
Hrvatska               11                  183
Srbija                  34                  140
Crna Gora            41                   128
S. Makedonija      41                   128
BiH                      43                   123

Ko je napredovao

Ujedinjeni Arapski Emirati su proteklih deset godina najviše napredovali na ovoj listi najmoćnijih pasoša i to za 46 mjesta. Slijede Kolumbija, Kina, Gruzija, ali i takozvano Kosovo, koje je napravilo skok za 24 mjesta te Ukrajina za 23 i Peru za 17. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana