Šta je na suđenju Dodiku rekla generalni sekretar predsjednika Srpske

Tanjug
Šta je na suđenju Dodiku rekla generalni sekretar predsjednika Srpske

SARAJEVO - U Sudu BiH u Sarajevu završeno je današnje ročište u procesu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću zbog “nepoštovanja odluka Kristijana Šmita”, na kojem je svjedočila generalni sekretar predsjednika Srpske Jelena Pajić Baštinac.  

Pajić Baštinac je u svjedočenju rekla da je predsjednik bio dužan da potpiše ukaze o objavljivanju dva zakona, jer bi u protivnom odgovarao prema Ustavu.

Ona je navela da je potpisivanju ukaza prethodila široka rasparava u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici na nivou BiH iz Srpske, pravni eksperti, profesori međunarodnog prava koji su analizirali sve aspekte i predložili predsjedniku da potpiše ukaze jer institut viskog predstavnika, sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, ne postoji i nije inkorporiran u ustavni sistem Republike Srpske.

Sudija Sena Uzunović odredila je tri ročišta u septembru -11. 18. i 25, na šta je reagovala odbrana i predsjednik Dodik jer smatraju da je to na štetu predizborne kampanje, zatraživši da se održi jedno ročište.

Na sqedećem ročištu svjedočiće svjedok Lukićeve odbrane Boran Bosančić, generalni sekretar Narodne skupštine Srpske i biće izneseni materijalni dokazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana