Šta je gerontokratija i da li vlada Amerikom

GS
Bajden  ima 80 godina
Foto: Tanjug/AP | Bajden  ima 80 godina

VAŠINGTON - SAD nikada u svojoj istoriji nije imala tako stare političke vođe kao sada, a u zemlji raste potreba za novom generacijom političara koji neće toliko odudarati od puno mlađe američke javnosti, piše britanski „Gardijan“.

- Amerika nije prošla svoj zenit, ali naši političari jesu - rekla je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (51) na predizbornom skupu u Čarlstonu, na početku svoje kampanje za predsjedničku kandidaturu na izborima 2024. godine.

Rekla je da je potrebno da na scenu stupi "nova generacija" lidera te da će se zalagati za "obaveznu provjeru mentalnih sposobnosti političara starijih od 75 godina".

„Gardijan“ piše da se gerontokratija polako uvukla u Vašington i podsjeća da je sadašnji američki predsjednik Džozef Bajden na političkoj sceni već pola vijeka - izabran je u Senat još 1972. godine.

 List podsjeća da Bajden  ima 80 godina, Ako Bajden bude ponovo izabran za predsjednika, na kraju svog drugog mandata imao bi 86 godina. On je na nedavno održanoj komemoraciji u Bijeloj kući ugostio Bila Klintona  koji je bio predsjednik prije 30 godina, ali je četiri godine mlađi od Bajdena, navodi britanski list. Istraživanje CNBC-ija u decembru pokazalo je da 70 odsto Amerikanaca ne želi da se Bajden kandiduje za reizbor, navodeći njegove godine kao glavni razlog.

S druge strane i bivši predsjednik SAD Donald Tramp, koji prema istraživanjima u ovom trenutku ima najveću podršku da postane predsjednički kandidat Republikanske partije na izborima 2024. godine, ima 76 godina.

„Gardijan“ navodi da će republikanski čelnik Senata Mič Mekonel u ponedjeljak napuniti 81. godinu.

Mekonel je lider sa najdužim stažom u istoriji Senata i nije ponudio ni nagovještaj penzionisanja.

Čak Šumer, lider demokratske većine u istom domu, ima 72 godine. Senator Berni Sanders, kandidat ljevice na prethodna dva demokratska izbora, ima 81 godinu.

Sadašnji Senat SAD je sa prosjekom 63,9  godina drugi najstariji u istoriji, a Predstavnički dom SAD treći najstariji u istoriji, sa prosjekom 57,9 godina.

Ali konačno postoje znaci erozije u „sivom zidu“. Prošlog mjeseca Patrik Lihi (82) demokrata iz Vermonta, podnio je ostavku poslije 48 godina u Senatu. Prošle nedjelje je senatorka Dajan Fajnštajn iz Kalifornije objavila da se povlači sa 89 godina nakon nekoliko mjeseci duge teške debate o njenoj mentalnoj sposobnosti.

Leni Čen, saradnik analitičke grupe Univerziteta Stanford, smatra da je Hejli rekla ono što mnogi misle, ali se možda boje otvoreno reći - da je potrebno okrenuti novu stranicu i pronaći novu generaciju lidera.

-Suština njene argumentacije, da SAD treba da okrenu novi list i nađu novu generaciju lidera, sasvim je ispravna - kazao je Čen.

Direktor Centra za politiku na Univeritetu u Virdžiniji, Leri Sabato, rekao je da "sam ima 70 godina i izražene simpatije prema vremešnim političkim vođama", ali da je sadašnja situacija "besmislena."

-Moramo da ponovo biramo političare koji su u pedesetim ili ranim šezdesetim godinama. To je pravo vrijeme za predsjednika - zaključio je Sabato.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana