Šta donose nova pravila ulaska putnika u EU

Veljko Zeljković
Šta donose nova pravila ulaska putnika u EU

BANjALUKA - Automatizovani sistem za registrovanje putnika (EES), koji bi trebalo da startuje 10. novembra na svim graničnim prelazima Evropske unije, trebalo bi da ojača efikasnost upravljanja spoljnim granicama, spriječi neregularnu migraciju, ali i identifikuje one koji nemaju pravo da uđu ili su prekoračili dozvoljeni boravak unutar ove zajednice.

Ovo bi, kako stvari stoje, najviše moglo pogoditi ljude, pa i one iz BiH, koji su do sada išli na rad na crno, koristeći pri tome dva pasoša i dvojno državljanstvo, a znali su imati i neku malu pomoć na granici da im ne bude udaren pečat u pasoš, da bi mogli produžiti svoj boravak u nekoj od zemalja, država članica Evropske unije. Uostalom to je navedeno i u zvaničnim briselskim dokumentima.

U njima se upozorava da će sve osobe koje prekorače dozvoljeni boravak (90 dana), a pri tome ne pruže vjerodostojne dokaze o opravdanosti ili olakšavajuće okolnosti, biti uklonjene sa liste EES-a. U tom slučaju ta lica mogu biti i predmet administrativnih kazni, a može im biti i izrečena kazna pritvora.

Ukoliko neko odbije da da svoje biometrijske podatke, biće mu odbijen svaki ulazak na teritoriju zemalja koje koriste EES.

Interesantno je i da će sam Evropol moći pristupiti ovim podacima.

Prema najavama briselskih zvaničnika radi se o sistemu koji se uvodi da bi što lakše i efikasnije bilo praćeno vrijeme i mjesto boravka građana koji ulaze u Evropsku uniju, a da bi bilo osigurano da putnici ne borave duže od 90 dana u periodu od šest mjeseci.

Prilikom prelaska granice uzimaće se biometrijski podaci, čime se eliminiše potreba za unošenjem pečata u pasoše na graničnom prelazu. To bi navodno trebalo da smanji rizik od zloupotrebe identiteta. Omogućava i da nosioci putnih isprava, a koji često prelaze granicu izbjegnu čestu zamjenu pasoša. 

Putnici će prilikom nultog prelaska morati da skeniraju i otisak prsta i urade biometriju lica - i to će im važiti u naredne tri godine.

Prilikom narednih prelazaka granice neophodno je samo skeniranje pasoša na “samouslužnim kioscima” koji će biti postavljeni na graničnim prelazima, da bi se lični dokument uskladio sa upisanim, odnosno memorisanim biometrijskim podacima. 

Prema pojedinim procjenama, prvi ulazak, koji podrazumijeva i uzimanje otisaka, mogao bi trajati i do sedam minuta po jednom automobilu. Doduše i dalje je nejasno, jer to još niko nije pojasnio, da li će tom prilikom putnik morati da izlazi iz automobila.

Evropski zvaničnici kažu da će Evropska unija na ovaj način dobiti najmoderniji digitalni sistem upravljanja granicom na svijetu, koji je dosta sličan onom američkom, dok ljudi sa ovih naših prostora upozoravaju da će ovo samo stvoriti veće gužve na granicama te da se radi o novoj diskriminaciji građana evropskih zemalja koje nisu dio EU.

Podsjećaju da već na prelazima postoje trake za državljane Unije i “ostale”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana