Šta donose izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH

Marijana Miljić Bjelovuk
Šta donose izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH

BANjALUKA, SARAJEVO - Profesionalni žalioci koji su zadavali ogromne probleme institucijama, privrednicima te zdravstvenim institucijama u Srpskoj i FBiH ciljanim obaranjem tendera konačno će postati prošlost ove zemlje na osnovu usvojenih izmjena zakonske regulative.

Hitne izmjene Zakona o javnim nabavkama u Parlamentu BiH okončane su u rekordnom roku. Za svega četiri dana zaleno svjetlo na izmjene zakona koji rješava problem profesionalnih žalioca dali su poslanici i delegati Parlamenta BiH.

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Saša Magazinović navodi da su razmjere problema kada je riječ o javnim nabavkama i profesionalnim žaliocima bile ogromne u prošloj godini. 

- Od 4.000 žalbi, više od pola, tačnije 2.097 bile su žalbe od strane profesionalnih žalioca, odnosno firmi koje se prijavljuju na tender, ne da bi dobile posao, to ih ne interesuje, nego da bi zaustavile nabavku. Nakon toga reketiraju i ucjenjuju druge firme i čestite ponuđače koji se bore da dobiju nekakav posao - kazao je “Glasu” Magazinović, koji je i pokrenuo izmjene pomenutog zakona. 

Objasnio je i da su to radili takozvanim neurednim žalbama, bez plaćanja taksi, otežavajući javnu nabavku u nedogled. 

- Institucije svake godine izdvajaju novac za javne nabavke i taj plan ne uspiju realizovati do kraja upravo zbog takvih žalioca. To je predstavljalo i bezbjednosni problem kada je riječ o nabavci opreme za bezbjednosne agencije te problem po zdravlje i živote ljudi kada je riječ o nabavci medicinske opreme i lijekova. Problem je jednostavno kulminirao - naveo je Magazinović.

Navodi i da su načelnici i gradonačelnici unaprijed znali, prije nego što raspišu nabavku, koja firme će se prijaviti da ulažu žalbu. 

- Prijavljivali su se samo zato što se bave žalbama. To je bila svrha njihovog postojanja - poručio je Magazinović. 

Zakon je promijenjen, objašnjava, tako da ubuduće neće biti moguće podnijeti neuredne žalbe. 

- Trenutni zakon dozvoljava upućivanje žalbe i ako nisu ispunjeni svi uslovi koji uključuju uplatu takse za žalbu. Ubuduće će žalba onima koji nisu platili taksu i podnijeli prigovor u roku biti odbačena bez mogućnosti daljih žalbi - kazao je Magazinović. 

Pojašnjava i da su se profesionalni žalioci prije žalili ugovornom organu, pa kada ih oni odbiju, onda sa istom žalbom idu ka Kancelariji za razmatranje žalbi. 

- Nakon što ih i Kancelarija odbije, tender se nastavi i oni opet ulože novu žalbu. To je bilo u nedogled - navodi Magazinović.

Ubuduće će, naglašava, svaka neosnovana žalba profesionalnog žalioca koja dođe ugovornom organu biti u startu odbacivana, bez mogućnosti daljih žalbi. 

- To znači da oni više neće moći zaustavljati javne nabavke. Kancelarija za razmatranje žalbi sada više neće biti preopterećena žalbama profesionalnih žalioca i oni zapravo neće imati pristup njima - kazao je Magazinović, koji je pozdravio rekordno usvajanje izmjena Zakona o javnim nabavkama te podsjetio na to da je zakon u proceduru predat 15. jula, a već 19. jula dobio je i zeleno svjetlo Doma naroda Parlamenta BiH. 

Izmjene pomenutog zakona stupiće na snagu nakon što on bude objavljen u “Službenom glasniku BiH”. 

Pravila EU 

Najnovije izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH urađene su u saradnji sa Agencijom za javne nabavke te Kancelarijom za razmatranje žalbi uz asistenciju Delegacije EU u BiH i Direkcije za evropske integracije.

- Izmjene zakona urađene su u skladu sa svim pravilima koja vladaju u Evropskoj uniji - naveo je Saša Magazinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana