Šta će biti sa Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina

Marijana Miljić Bjelovuk
Šta će biti sa Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina

SARAJEVO - Savjet ministara BiH trebalo bi u ponedjeljak da se izjasni o produženju roka za sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina sa 31. decembra ove na kraj 2025. godine, a u Republici Srpskoj navode da su upravo dvije godine potrošene na opstrukcije Sarajeva kada je riječ o usvajanju pomenutog dokumenta.

Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina je, nakon dvogodišnje blokade Bošnjaka, usvojena 24. septembra 2020. u Savjetu ministara BiH, a tome su prethodili dani usaglašavanja o aneksu koji je postao njen dio, a u čemu su učestvovali i predstavnici EU.

Tada je usaglašeno da će, između ostalog, Ministarstvo pravde BiH, u roku od 30 dana u Savjet ministara dostaviti prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije.

Međutim uslijedile su ponovo blokade sa bošnjačke strane, tako da je tek krajem marta ove godine formirano Nadzorno tijelo, a strategija ističe krajem godine.

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH, koja je zakazana za ponedjeljak, je i zaključak Nadzornog tijela za praćenje Revidirane strategije na predmetima ratnih zločina. Naime Nadzorno tijelo je na sjednici krajem septembra usaglasilo stav da se od Savjeta ministara traži produženje roka sprovođenja pomenutog dokumenta, jer je evidentno da svi predmeti neće biti okončani do kraja godine.

- Zatražili smo produženje roka za sprovođenje Revidirane strategije na dvije godine, jer je upravo toliko vremena potrošeno na opstrukcija bošnjačkih ministara prvo kada je riječ o donošenju tog dokumenta i njegovom usvajanju, a zatim i samom imenovanju Nadzornog tijela - rekao je “Glasu” član Nadzornog tijela iz Republike Srpske Viktor Nuždić.

Savjet ministara, naglašava on, treba da zauzme stav o prijedlogu Nadzornog tijela.

- Međutim nakon odluke Suda BiH da pravosnažno oslobodi bivšeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbi za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, ali i niza drugih sličnih odluka, postaje poprilično bespredmetno govoriti o bilo kakvim strategijama i strateškim dokumentima. Čak i kada dođe do procesuiranja, odnosno kada budu obavljene sve radnje u vezi sa optužnicom, donose sramne presude - poručio je Nuždić i dodao da nikakvo nadzorno tijelo ne može uticati na skandalozne odluke suda, koje su i usmjerene ka omalovažavanju žrtava jednog naroda.

Analiza

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH su na prethodnoj sjednici usvojili inicijativu kojom se od Ministarstva pravde BiH traži da u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom savjetom i Nadzornim tijelom uradi analizu sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Pomenute institucije trebalo bi u roku od 30 dana da analizu dostave na adresu Predstavničkog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana