Šta će Beograd tražiti od Prištine?

RT Balkan
Šta će Beograd tražiti od Prištine?

BEOGRAD - Zvanični stav Srbije za rješavanje postojeće izuzetno teške krize na KiM ogleda se u više tačaka, rekao je ambasador Srbije u Podgorici Nebojša Rodić na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Kako se navodi u saopštenju Mandićevog kabineta, Rodić je upoznao predsjednika crnogorske skupštine tim stavom Srbije.
Beograd traži da se što hitnije organizuju slobodni izbori u opštinama na sjeveru "Kosova", hitan povratak 700 policajaca srpske nacionalnosti u službu privremenih institucija, rješavanje problema nastalog u oblasti pravosuđa jer se više ne razgovara o povratku srpskih sudija i tužilaca što je propisano Briselskim sporazumom.
Takođe, Beograd zahtijeva formiranje Zajednice srpskih opština, kao i oslobađanje svih Srba koji su iz političkih razloga uhapšeni.
Posljednji, šesti zahtjev Beograda je da se riješi pitanje blokade uvoza proizvoda iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, jer je od uvođenja te zabrane prošlo 14 mjeseci, a EU koja se zalaže za slobodan protok ljudi, informacija i roba nije učinila ništa da se taj problem riješi.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se uskoro obratiti i iznijeti zahtjeve Beograda, pa bi ove informacije iz saopštenja nakon susreta Mandića s Rodićem mogle da otkriju koji su to zahtjevi.
Mandić je zahvalio ambasadoru na informacijama, dodajući da je u ovom momentu najvažnije sačuvati mir i stabilnost u regionu.
Dodao je da se nada da će se pronaći mirno rješenje koje će Srbiji i ostalim narodima omogućiti spokojan život na vijekovnim ognjištima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana