"Srpski narod - mače sa mentalitetom bengalskog tigra"

Srna
Foto: Pixabay

Istoričar Predrag Marković rekao je da je u operaciji oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u oktobru 1944. godine poginulo oko 3.000 boraca, što je u odnosu na broj stanovnika 20 puta više nego u Pariskom ustanku, odnosno oslobađanju Pariza.

"Nema tako malog naroda sa više žrtava, to je mače sa mentalitetom bengalskog tigra. Posle dugih 1.287 dana, 20. oktobra 1944. godine oslobođen je Beograd od nacističke okupacije", rekao je Marković.

Marković je istakao da je Narodnooslobodilačka vojska, druga najveća gerilska vojska, poslije kineske.

"To je činjenica koja mora da se zna, ne treba relativizovati partizansku pobedu. Ne smemo da zaboravimo jedinstvenost borbe za slobodu, jer smo jedini narod koji je toliko mnogo svojih žrtava dao u oba svetska rata", naglasio je Marković.

Govoreći o jednoj od najvećih operaciji na Balkanu u toku Drugog svjetskog rata - oslobođenju Beograda, koja je trajala od 21. septembra do 22. oktobra, u kojoj su poginula 2.953 borca iz redova Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, najmanje 960 pripadnika Ukrajinskog fronta, Crvene armije, te nikad do kraja ustanovljen broj Beograđana, Marković je napomenuo da su Nijemci zbog mostova ogorčeno branili Beograd, kuću po kuću, da su na svim velikim zgradama u gradu bila mitraljeska gnijezda.

"I zato su u Beogradu, s obzirom na stanovništvo, 20 puta veće naše žrtve. To je jedina velika borba od Pariskog pokreta otpora. A mi imamo još mnogo takvih borbi. Slobodarske tradicije ne smeju da se zaborave", rekao je Marković za RTS.

Marković je naveo da je u Parizu izbio ustanak u avgustu, da su Česi podigli ustanak tri dana pred kraj rata 5. maja, ali da nigdje toliko žrtava domaća vojska nije dala kao za oslobođenje Beograda.

"Za razliku od nekih drugih naroda, mi smo se uvek borili sa velikim silama. Jedina borba u kojoj su učestvovala dva vladara u Evropi, jedna od dve, tri, ali jedina tako velika, je Kosovski boj", napomenuo je on.

Marković je dodao da su Srbi prvi narod koji se sam oslobodio od velikog carstva počev od 1804. do 1914. godine, kao prvi narod koji se pobunio protiv fašizma 20. marta 1941. godine.

"Znači, naša tradicija je borba za slobodu i to sa mnogo jačim neprijateljima. Mislim da nema tako malog naroda - to je malo mače sa mentalitetom bengalskog tigra. A možda smo i ludi, a možda smo i ludo hrabri", rekao je Marković.

Povodom sutrašnjeg obilježavanja 82 godine od strijeljanje đaka u Šumaricama u Kragujevcu, Marković je rekao da treba uvijek isticati da su Kragujevac i Kraljevo dva grada sa najvećim procentom strijeljenih rodoljuba na svijetu.

"Jedino možda Nanking. Ali u Kraljevu je procenat još veći jer je Kraljevo bilo mnogo manje. Faktički nema kuće iz koje neko nije streljen. I to po čudnoj nemačkoj pedanteriji. Zašto su streljali te đake, nisu mogli da pohvataju dovoljno odraslih", dodao je on.

Marković je rekao da je Sutjeska najveća gerilska borba Drugog svjetskog rata u Evropi.

"To su se naši preci tu borili, jer zašto bi mi veličanstvenu pobedu naših predaka prepustili nekima koji su tada bili u drugom i trećem redu? O tome se uči na kraju osmog razreda, deca o većini tih događaja ne stignu mnogo da nauče, jer već krenu pripreme za prijemni", rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana