Srpske žrtve vječni trn u oku

Milijana Latinović
Srpske žrtve vječni trn u oku

SREBRENICA, BRATUNAC - Nedolaskom na komemorativnu sjednicu Skupštine opštine Srebrenica i insistiranjem da fotografije stradalih Srba budu sklonjene s puta Bratunac - Potočari bošnjački političari su ponovo pokazali da ne poštuju ni svoje, a kamoli srpske žrtve, koje uz pomoć međunarodne zajednice uporno nastoje poniziti i gurnuti pod tepih.

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske” nakon što su juče u srebreničkom parlamentu samo odbornici srpske nacionalnosti i predsjednik Skupštine Salko Tursunović minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH.

Dan ranije, pod pritiskom bošnjačkih udruženja i međunarodne zajednice, fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koje su bile postavljene uz put Bratunac - Potočari sklonjene su po naredbi Okružnog tužilaštva Bijeljina sa javne površine.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da potezi bošnjačkih političara šalju lošu poruku iz Podrinja.

- Dio bošnjačkih političara, po nečijoj naredbi, bojkotuje ovakve sjednice. Razlog koji su naveli, da nisu došli jer je poziv potpisao potpredsjednik, Srbin, ne doprinosi suživotu. Necivilizacijski i neljudski razlog kojim šalju poruku da ne vole Srbe. Ovim su pokazali da ne poštuju ni svoje žrtve, a kamoli srpske - zaključio je Grujičić.

Naglašava da je uvjeren da ovakve poteze povlače i na nagovor stranaca i politike iz Sarajeva koja podriva svaki pokušaj suživota.

- Međunarodna zajednica se kune u pravdu i suživot, a to je samo licemjerstvo koje pokazuju iz godine u godinu. Na pomene srpskim žrtvama ne dolaze iako su svaki put pozvani - zaključio je Grujičić i dodao da unazad 30 godina bošnjačka strana i međunarodna zajednica srpske žrtve guraju pod tepih.

Tursunović je rekao da treba svi da osjećaju odgovornost prema svim nevino stradalim žrtvama bez obzira na to kojem su narodu pripadale.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je za naš list da je bošnjačkim odbornicima u Srebrenici lijepo kada treba da uzmu paušal, a kada treba da se poklone svim žrtvama, ne žele da dođu.

- Osim toga, federalni mediji su bili prisutni samo dok je govorio Tursunović. Ni oni ne žele da plasiraju ono što kažu Srbi. I sve što se u subotu dešavalo u vezi sa postavljenim fotografijama srpskih žrtava nikoga ne interesuje. Njima je najbitnije da se servira istina onakva kakvom je oni zamišljaju, da se kaže da je bio genocid u Srebrenici, evo, ja kažem da nije i tačka - istakao je Kojić.

Fotografije, koje su porodice stradalih postavile kako bi brojne strane delegacije koje će tim putem proći ka Memorijalnom centru u Potočarima vidjele i shvatile da su tu nekada živjeli i Srbi koji su ubijeni na kućnom pragu, mještani su premjestili u svoja dvorišta.

Na to nije pristao Bratunčanin Dragan Gvozdenović kome su u selu Zagoni ubili maloljetnu sestru Radu, oca i još nekoliko članova porodice.

- Zaposlen sam u preduzeću koje je bilo zaduženo da ukloni fotografije. Međutim, kada je stigla naredba, rekao sam da to sebi ne mogu dozvoliti. I nisam - rekao je Gvozdenović za “Glas” i dodao da za 30 godina niko iz međunarodne zajednice nije našao za shodno da bar pogleda mjesto gdje su Srbi sahranjeni.

Da fotografije ubijenih Srba ne bi trebalo da vrijeđaju nikoga, posebno ne potomke bošnjačkih žrtava, smatra i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Oni bi čak najbolje mogli da shvate očaj srpskih porodica čiji su srodnici na njima. S razlikom da za njihovu smrt niko nikada nije odgovarao! - napisao je Dodik na “Tviter” nalogu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da nikada neće odustati od dokazivanja istine o stradanju Srba u Podrinju i drugim područjima u proteklom ratu.

- Pritiskom na pravosuđe Srpske da se uklone fotografije međunarodni zvaničnici još jednom pokazuju da su na strani Bošnjaka, ali nas neće zaustaviti - rekao je Lazić.

Naredbu o uklanjanju fotografija osudilo je i Udruženje žena žrtava rata, Savez logoraša RS, kao i Boračka organizacija Srpske.

Komemoracija

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas će biti održana komemoracija Bošnjacima stradalim u julu 1995. godine. Polaganje cvijeća planirano je u 12 časova u sakralnom dijelu Memorijalnog centra, kada će biti i odata pošta stradalima, nakon čega slijedi vjerski dio komemoracije i sahrana posmrtnih ostataka 50 identifikovanih osoba. Ovaj skup obezbjeđivaće policija Republike Srpske uz podršku ostalih bezbjednosnih struktura u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana