“Srpska kuća” niče u Odžaku

Vedrana Kulaga Simić
“Srpska kuća” niče u Odžaku

ODžAK - U Posavskom kantonu, na teritoriji opštine Odžak, uskoro bi trebala da osvane svojevrsna “srpska kuća”, a radi se o projektu na kojem zajedničkim snagama rade predstavnici Srba u tom dijelu Federacije BiH sa kolegama iz Srbije.

To je za “Glas Srpske” potvrdio i predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” Damir Ivetić, koji je dodao da bi uskoro trebalo da budu vidljivi novi rezultati dobre saradnje koju imaju sa Republikom Srbijom, posebno sa tamošnjom Vladom i predstavnicima Autonomne Pokrajine Vojvodina.

Zvanični Beograd je, naime, u nekoliko navrata već podržao ideje srpskog naroda iz BiH i odabrao projekte koje će sufinansirati, s ciljem stvaranja što boljih uslova za opstanak Srba, prije svega u FBiH te učenja, očuvanja, njegovanja srpskog kulturnog, vjerskog i jezičkog identiteta.

Posebne veze su napravljene sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja djeluje pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a na čijem je čelu Arno Gujon, sa kojim je, podsjetio je i Ivetić, razgovarao i sastajao se mnogo puta.

- Vlada Republike Srbije odobrila je projekat pod nazivom “Srpska kuća”, a koji je osmišljen na način da će imati regionalni karakter i biti svima na usluzi na ovom dijelu BiH - rekao je Ivetić.

Određena je i lokacija gdje će biti smještena.

- Kancelarija “srpske kuće” biće na teritoriji mjesne zajednice Novi Grad i biće na usluzi svima da bi im pomogli da, na primjer, dođu do pojedinih dokumenata, državljanstava, stipendija, besplatnog studiranja i čitavog niza drugih programa koje sprovodi Vlada Republike Srbije za naš narod u regionu - istakao je Ivetić.

U planu je i da njene prostorije budu opremljene sa istorijskom arhivskom građom od značaja za srpski narod u čitavom regionu.

- Ove kancelarije će biti jedinstvene u širem regionu ovog dijela BiH - rekao je predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” i podvukao da je jedini i krajnji cilj projekta pod tim nazivom da se Srbi informišu i pravno-savjetodavno upute u pogodnosti koje nudi Srbija, ali i da u njoj budu obilježavani veliki praznici srpskog naroda.

O položaju srpskog naroda u FBiH razgovarano je, između ostalog, u aprilu u Beogradu na sastanku sa Arnom Gujonom i članovima Skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimirom Vujadinovićem i Sanjom Lakić, a uz Ivetića u prestonici Srbije bio je tada i direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu (USK) Nemanja Davidović.

Jedan od zaključaka je bio da je srpski narod u FBiH u teškom položaju, ali da može računati na pomoć Srbije koja već nekoliko godina ima konzularnu kancelariju u Drvaru.

Mostar

O projektu izgradnje “srpske kuće” prije izvjesnog vremena razgovarano je i u Mostaru, kada je lani u gradu na Neretvi boravila premijerka Srbije Ana Brnabić i razgovarala sa predstavnicima srpskog naroda. Tada je rečeno da treba vidjeti kako operativno doći do kompletnog projekta, a da li je i šta urađeno kada je riječ o tom pitanju nismo uspjeli da saznamo.

Zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević nije odgovarao na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana