Srpska i Srbija proslavljaju Dan srpskog jedinstva FOTO, VIDEO

Srna
Srpska i Srbija slave Dan srpskog jedinstva
Foto: Tanjug | Srpska i Srbija slave Dan srpskog jedinstva

BIJELjINA - Centralna svečanost u čast obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je danas u Bijeljini, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, kao i brojnih građana.

Obilježavanje ovog bitnog datuma počelo je na Gradskom trgu intoniranjem himni Srbije i Srpske.

Patrijarh: pravoslavna vjera garant nepokolebljivog srpskog jedinstva

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bijeljini da je konstanta i garant nepokolebljivog srpskog jedinstva pravoslavna vjera, koju Srbi ni za šta nisu mijenjali i koja ih je kao narod očuvala neizmijenjene.

-Gde ima crkve, ima i našeg naroda. A gde je nema, pre ili kasnije, odumire i narod- rekao je patrijarh u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini.

Patrijarh Porfirije je istakao da jedinstvo srpskog naroda nije u brojkama, niti i u matematici i geografiji, a nije zasnovano ni na krvi i tlu.

-Naše jedinstvo nije u kvantitetu, već u kvalitetu. Jedna grčka poslovica kaže: „Nije u mnogome dobro, ali u dobrome uvek jeste mnogo“. Zato naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo kao osnov svega -napomenuo je patrijarh srpski.

Podsjetivši da su Srbi ne tako davno bili pod zastavama koje nisu iskazivale srpski duhovni identitet, sistem vrijednosti i način života, patrijarh Porfirije je ukazao da se srpski narod pod tim barjacima samoporicao i postajao bezoblična masa pogodna da je drugi oblikuju kako hoće.

-Da se ne lažemo, i danas smo otvoreno i ispod radara izloženi nasrtajima raznih ideologija i politika, koje nam nose tuđe zastave, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i naprave od nas ono što niti smo bili, niti želimo da budemo - upozorio je patrijarh srpski.

Njegova svetost rekao je da svaki narod ima svoju dušu, ističući da je, ako se nje odrekne ili je izgubi i zapostavi, osuđen na odumiranje.

-Duša srpskog naroda jeste hrišćanska pravoslavna vera. Da njome nije živeo, naš narod bi davno nestao sa istorijske scene - ukazao je patrijarh Porfirije.

Ističući da je zastava simbol jedinstva i znak duhovnog dubinskog identiteta jednog naroda, patrijarh Porfirije je naveo da srpska zastava upućuje na to ko smo, šta smo i kojim putem smo se zaputili.

-Značenje naše zastave i svih prethodnih ima svoj koren u hristolikoj zastavi pobede i slobode cara Konstantina. Zato ona treba da bude znak da je naš identitet izgrađen i utvrđen na istom identitetu na kojem je građena i Konstantinova zastava, a to je identitet koji se zove Crkva Hristova - naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je rekao da, gdje god da srpski narod živi, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim i jedinstvenim.

-Ta nit se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva - naglasio je patrijarh Porfirije.

Cvijanović: Očuvati volju naroda, ali snagu institucija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da danas, treći put, Republika Srpska i Republika Srbija zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod, ma gdje on bio, baštini duboko u sebi.

-Ovo je dan kad slavimo i naš identitet u svim svojim elementima, vrijednosti na kojima počivamo koji su čuvani i odbranjeni kroz istoriju i to češće u teškim nego u jednostavnim i lakim vremenima. Stoga, ova tri elementa, koja su u fokusu današnjeg praznika - jedinstvo, sloboda i zastava, imaju posebnu važnost i težinu koji uveliko izlaze iz okvira simbolike i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i da trajemo -istakla je Cvijanovićeva.

U obraćanju na svečanosti obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini, predsjednik Republike Srpske je naglasila da nekad pod uticajem spoljašnjih faktora, a nekad i zbog vlastitih slabosti i nezrelosti, srpski narod je tokom istorije često bio razjedinjen i posvađan i, kao takav, predstavljao je plijen mnogima koji mu nisu željeli dobro.

-Danas živimo u vremenima u kojima, čini se, ne samo da nam je potrebno jedinstvo, već i krajnja racionalnost da bismo se kretali naprijed i da bismo bili sposobni da se adekvatno suočimo sa svim izazovima koje složene geopolitičke i, uopšte, globalne okolnosti stavljaju pred nas. Zato je važno očuvati volju naroda, ali snagu institucija i vjerujem da je i naše današnje okupljanje pokazatelj naše opredijeljenosti da, vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila, idemo krupnim koracima u budućnost -  naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da će se u toj budućnosti Republika Srpska osjećati bezbjednije i zaštićenije jer zna da postoji Srbija koja je motor razvoja cijele naše regije, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti.

Kao neko ko je niz godina neposredno uključen u različite procese u vezi sa ovim pitanjem, Cvijanovićeva je rekla da zna da institucije i Republike Srbije i Republike Srpske predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja, od zajedničkih infrastrukturnih, privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih programa.

Ona je dodala da je i današnji događaj u toj funkciji, jer svaki novi kilometar auto-puta prema Srbiji znači i jaču vezu između Srpske i Srbije, te da je važno očuvati kolektivnu svijest o značaju takve saradnje, na čemu institucije posvećeno rade.

-Naša istorija na koju se često pozivamo naučila nas je da slobode nema bez svoje države. Nama, kao i svima drugima u regionalnim i globalnim okvirima, potrebni su mir i stabilnost, kao preduslovi ukupnog društvenog, ekonomskog i svakog drugog razvoja. U kompleksnim i izazovnim vremenima u kojima živimo, od nas se zahtijeva da se opredijelimo za jednu stranu, ali Republika Srpska, u kapacitetima koji joj to dozvoljavaju, nastoji sačuvati vlastitu autonomiju odlučivanja i djelovanja, razvijajući prijateljske i partnerske odnose sa svima - ukazala je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da je najsnažniji partner Republike Srpske na tom putu bila i biće Republika Srbija, koja je više od prijatelja i partnera.

.Ona je naš oslonac po svim pitanjima od ključne važnosti za opstanak i razvoj i želim ovom prilikom da izrazim zahvalnost rukovodstvu Republike Srbije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, za svu nesebičnu podršku i pomoć, ali i razumijevanje našeg položaja i izazova sa kojima se suočavamo. Budimo ponosni na ono što su danas Srbija i Srpska. Slaveći današnji praznik, podignimo visoko naše trobojke, jer one su bile i uvijek će biti simbol naše slobode i nacionalnog jedinstva! - poručila je Cvijanovićeva.

Vučić: Istorijski trenutak zahtijeva jedinstvo Srba pod zastavom mira i života

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Bijeljini da ovaj istorijski trenutak zahtijeva da se Srbi ujedine pod svojom zastavom - zastavom i mira i života.

Kada je o slobodi riječ, Vučić je poručio da Srbiju i Srpsku ništa ne može da podijeli, te da Srbija voli Republiku Srpsku, kao i da neće dati ni pedlja svoje zemlje, onima koji hoće da joj otmu Kosovo i Metohiju.

-Hoću da govorim danas i o zastavama naših razlika koje moramo da ujedinimo da bi svaka od njih imala slobodu i da bismo svi mi zajedno imali svoju Srbiju i svoju Srpsku - istakao je Vučić.

Naglasio je da današnji izazovi nisu mnogo manji nego oni sa kojima je bila suočena generacija koja je pobijedila u Prvom svjetskom ratu i da ovaj istorijski trenutak zahtjeva da se Srbi ujedine pod svojom trobojkom, zastavom mira i života, te da zajedno pobijede „ludilo koje ove prostore može svakog trenutka da pretvori u klanicu“.

-I danas, iako to ne želimo da vidimo, možemo da izgubimo sve ono što su u jednom trenutku izgubili i oni - i slobodu, i državu, i živote. Moramo konačno da shvatimo i da naše nesloge, naše narcisoidne, a male razlike, biju bitke u kojima niko ne može da pobedi, osim onih koji žele slabu i poraženu i Srbiju i Srpsku -napomenuo je Vučić.

Vučić je istakao da je u vrijeme kada je srpska vojska pod srpskim zastavama krenula u oslobađanje Srbije postojalo jedinstvo svih različitih, seljaka i građana, vojnika i oficira, pravoslavnih, ali i drugih, jer je to bio jedini način i jedini put do slobode.

-Prvo smo morali da se ujedinimo da bismo naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne - rekao je Vučić.

On je rekao da je suština svake slobode - pravo na različitost, da se bude drugačiji, misli drugačije, „ali samo tako možemo ostati ujedinjeni i zajedno, tako što ćemo sve svoje različitosti udružiti u borbi za slobodu“.

Vučić je istakao da je u trenutku kada čitav svijet ratuje i kada je na ivici globalne kataklizme, Srbi moraju da shvate da samo sebe imaju, da moraju da se sačuvaju i spasu, a za to je neophodno jedistvo svih Srba.

-Ovaj dan je važan jer moramo da naučimo da pouštujemo sebe, svoju zastavu, svoju slobodu i da insistiramo na jedinstvu. Ako ga ne budemo imali danas, imaćemo ga sutra, ukoliko nam to bude zavet i obaveza - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se Srbija danas suočava sa velikim izazovima, da su nasrnuli na Kosovo i Metohiju i da po svaku cijenu hoće da ga Srbiji otmu iz ruku, ne pitaju kako i zašto, samo hoće da završe što su odavno počeli.

-A ja mogu samo da im poručim – hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati! Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki, ali ne možete da pobedite pravdu, pravo i odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu! - naglasio je Vučić.

On je poručio „onima što napadaju da ne mogu da pobijede jedinstvo srpskog naroda, te da isto osjećaju Srbi i u Semberiji kao u Pirotu i na Kosmetu i svagde gdje žive i nikakve razlike nema među njima“.

-To što ponekad živimo u različitim državama i mestima, ne znači da nismo Srbi - rekao je Vučić.

Sjetivši se priča starih o Ilindanu, kad su se palile vatre, koliko vole Srbiju, Vučić je poručio da i Srbija voli Republiku Srpsku.

-Kad biste znali koliko volimo Republiku Srpsku i koliko nam znači, bez ozbira koliko poštujemo BiH. To je stvar srca i onog šta osećate, i to niko ne mlože da nam oduzme. A da bismo to mogli to da čuvamo, moramo da radimo zajedno da se poštuemo, odnose razvijamo - istakao je Vučić.

On je rekao da na ovaj dan Srbi obilježavaju samu suštinu svog postojanja – a prvi je zastava crveno-plavo-bijela, koja ujedinjuje sve, drugi je sloboda koja ujedinjuje sve naše razlike i garant prava na drugačije miljšenje, a treći je jedinstvo, kao uslov svih uslova da i zastavu i slobodu sačuvamo.

Vučić je rekao da Srbi ako hoće da budu slobodni, moraju da budu ujedinjeni i jedistveni, te da sve drugo vodi u gubitak teritorije i naroda.

-Mir kao i sloboda se čuvaju samo pod jednom zastavu. Moj osnovni poziv je da se okupimo, udružimo da bismo mogli slobodni i u miru da živimo i obezbedimo budućnost za našu decu. Ne postoji važniji zadatak, nego od okupljanja pod zastavom slobode i mira! -naglasio je Vučić.

On je pozvao sve da uzmu svoje zastave i da ih donesu pod ovu jednu.

Vučić je još jednom zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je insistirao da Srbija i Srpska zajednički obilježavaju praznike, da povežu te zastave i dokažu svima, da, kada je o slobodi riječ Srbiju i Srpsku ništa ne može da podijeli.

-Srećan sam što vidim i ljude koji drugačije misle i u Srbiji i u Srpskoj što su danas ovde, da jedan praznik konačno zajedno dočekamo, da pokažemo da svi možemo pod tu jednu srpsku crveno-plavo-belu zastavu - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će sljedeći put u Bijeljinu doći novoizgrađenim auto-putem, čime će se još jednom potvrditi da Srbija i Srpska zajednički mogu da napreduju i da Srbi sve frontove slobodni i ujedinjeni mogu da probiju.

-Živela Republika Srpska, živela Srbija! -  poručio je Vučić.

Dodik: Jedinstvo srpskog naroda se ogleda na svakom koraku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se jedinstvo srpskog naroda ogleda na svakom koraku i da Republika Srpska voli Srbiju.

-Osjećamo ljubav koja dolazi iz Srbije prema nama i to je bratska ljubav. Zato je veoma važno što smo sve više jedno i okrenuti jedni prema drugima - rekao je Dodik na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je poželio da buduće generacije žive u slobodi i miru, te da vole svoju zastavu.

-Imamo našu zastavu oko koje smo okupljeni, ispod koje stojimo i za koju smo zavjetovani. Neka žive Republika Srpska, Srbija i srpski narod, ma gdje bio! -  naglasio je Dodik.

On je istakao da Srbi danas imaju dvije država – Republiku Srpsku i Srbiju, te poručio da se uvijek treba boriti za jedinstvo.

-Otadžbina, majka Srbija, je zaista nešto što mi živimo ovdje na ovim prostorima i svagdje izvan Srbije. Mi smo zagledani i volimo Srbiju i osjećamo bratsku ljubav koja dolazi iz Srbije prema nama - istakao je Dodik.

Napominje da je zalaganjem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića olakšano liječenje građana Republike Srpske u Srbiji, kao i školovanje studenata Srpske u Srbiji.

-Sve više smo jedno i sve više smo okrenuti jedni drugima - naglasio je Dodik.

On je rekao da svijet, koji je u velikom neredu, traži od srpskog naroda da se objedini i da iskaže svoje zahtjeve.

-Ja znam da je prošli vijek vijek naših stradanja, ali sam uvjeren da su buduće decenije decenije našeg ujedinjenja u svakom smislu - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i delegaciji najviših zvaničnika Srbije poželio dobrodošlicu „na svoje i među svoje“.

-Hvala Vam što ste inicirali da obilježavamo zajedničke praznike važne u našoj istoriji, jedan on tih je i ovaj, i što se u godini pet ili šest puta nađemo da zajedno obilježimo datume koji su važni za naše nacionalno biće - istakao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska i Srbija moraju ostati čvrsti i istrajni u stvarima koje ih okupljaju, navodeći da su to istorija, sadašnjost, ali i budućnost.

-Jedinstvo koje nam treba nikada nećemo osvojiti, njega uvijek moramo osvajati, kao i slobodu koju nikada nećemo dosegnuti nego se uvijek moramo boriti za nju da ponovo do nje dođemo, i našu zastavu koju tako časno su nosili najveći junaci našeg naroda boreći se za slobodu - istakao je Dodik.

On je podsjetio da se srpska zastava prije više od 100 godina vijorila nad Bijelom kućom u Vašingtonu, u znak ogromnog stradanja srpskog naroda u Prvom svjetskog ratu.

Dodik je naglasio da i danas, predvođeni čvrstim politikama koje Srbi vode u Republici Srpskoj i Srbiji, srpski narod obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je rekao da je uvjeren da će se taj dan obilježavati i godinama koje dolaze.

-Jedinstvo koje imamo ogleda se na svakom koraku - istakao je Dodik, zahvaljujući Vučiću za podršku Republici Srpskoj i za novu dionicu auto-puta Bijeljina-Rača čija gradnja je ozvaničena na današnji praznik.

Dodik je istakao da rukovodstvo Republike Srpske želi što prije povezati Banjaluku auto-putem sa Srbijom.

-Da prestanemo više da razmišljamo kako proći tamo gdje ne želimo. Hoćemo da putujemo našom zemljom i da kažemo da je ovo jedna zemlja! - istakao je Dodik.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri u vladama Srpske, Srbije i u Savjetu ministara, poslanici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, mnogobrojne zvanice i građani Republike Srpske i Srbije.

Manifestaciju posvećenu obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave obilježava se od prošle godine.

Praznik se obilježava 15. septembra, jer je na taj dan 1918. godine srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.

Ovaj praznik pprošle godine roslavljen je na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Na današnji praznik počeli su radovi na izgradnji dionice auto-puta od Bijeljine do Rače u mjestu Velika Obarska, nedaleko od Bijeljine.

;

I Hercegovina proslavlja

Širom Hercegovine danas se na različite načine obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a predstavnici lokalnih vlasti istakli su da će uvijek težiti srpskom jedinstvu i proslavljati praznik.

Grad Trebinje zajedno sa Konzularnom kancelarijom Republike Srbije proslavlja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Trgu slobode, odakle učesnici programa i građani mogu da prate centralni događaj koji se povodom tog praznika ove godine održava u Bijeljini.

Zastave Repblike Srpske u Trebinju istaknute su na zgradama republičkih institucija, javnih ustanova i preduzeća, privatnih preduzeća i objekata, kao i na javnim mjestima - trgovima i saobraćajnicama.

U Bileći su zastave istaknute na zgradi opštine i svim javnim ustanovama. U Opštinskoj upravi su rekli da praznik poštuju i cijene i da će uvijek težiti srpskom jedinstvu, te isticanjem zastave simbolično podsjećati na značaj slobode koju su nam preci ostavili.

U Gacku su povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknute zastave na javnim objektima, a Osnovna škola „Sveti Sava“ organizovaće i priredbu u Domu kulture od 12.00 časova, na koju su pozvali sve građane.

U Ljubinju su zastave od jutros istaknute na zgradi opštine i glavnoj ulici i praznik se obilježava kao i širom Srpske i Srbije, rečeno je Srni u toj lokalnoj upravi.

U Berkovićima su zastave istaknute na svim javnim objektima i praznik se obilježava i poštuje već drugu godinu, rekli su za Srnu u toj opštini.

Srbija i Republika Srpska zajednički proslavljaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada je 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta.

Čestitke

Ana Brnabić: Ponosni smo na svoje pretke i istoriju

Premijer Srbije Ana Brnabić čestitala je svim građanima Srbije, Republike Srpske i svim Srbima na cijelom svijetu Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

-Ponosni smo na svoje pretke i istoriju, ponosni na svoju zastavu koja za nas nije samo komad obojene tkanine, već trobojna nit koja u neraskidivu zajednicu vezuje naše sugrađane iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pod njom je ustanovljena suverena Srbija i najsvetije slobode njenih građana - navela je Brnabićeva u čestitki.

Ona je istakla da je ovaj praznik simbol težnje za slogom i zajedništvom svih koji žive u Srbiji, ali i onih kojima je Srbija u srcu i duši, ali su kilometrima daleko.

Aleksandar Karađorđević: Današnji dan u sebi nosi veliku simboliku

Princ Aleksandar Karađorđević je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave uputio građanima Srbije, Republike Srpske i svim pripadnicima srpskog naroda širom svijeta čestitku, u kojoj je istakao da današnji dan u sebi nosi veliku simboliku.

Karađorđević je u čestitki ocijenio da današnji praznik podsjeća na značaj poštovanja našeg, uz grb i himnu, najbitnijeg nacionalnog simbola, kao i na nemjerljivu važnost očuvanja jedinstva i slobode - dva uzvišena ideala srpskog naroda, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Kraljevskog dvora.

Ukazujući da je značajno što se današnji praznik proslavlja na dan proboja Solunskog fronta, on je podsjetio da je njegov pradjed kralj Petar Prvi u junu i novembru 1911. godine uručio je 51 pukovsku zastavu vojsci Kraljevine Srbije.

-Te zastave su naši junački preci čuvali i sačuvali kao najveću svetinju tokom svih teških godina oba balkanska i Prvog svetskog rata. Nijedna nije pala u ruke neprijatelja. A snaga njihovog jedinstva i odlučnost da istraju kroz sve nedaće i stradanja, bili su ključni u osvajanju slobode porobljene otadžbine - naglasio je princ Aleksandar.

On je napomenuo da su hrabrost i djela srpskih boraca najbolji putokaz kako se i danas treba odnositi i poštovati nacionalne simbole i tradiciju, zemlju i jedni druge.

-Zato se danas sećamo svih onih hrabrih ljudi koji su položili život za slobodu i čast otadžbine, kako bismo mi, njihovi potomci, mogli da živimo u slobodi. Zarad poštovanja njihovih žrtava, svi moramo da budemo ujedinjeni, da radimo zajedno za bolju budućnost i napredak naše zemlje -  naveo je princ Aleksandar.

On je naglasio da Srbi s ponosom treba da čuvaju svoju trobojku kao neprolazni simbol slobode i jedinstva srpskog naroda, državnosti i državotvornosti, kao i otadžbine.

Ljubiša Ćosić:Mnogo razloga da srpski narod bude ponosan

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić čestitao je „braći Srbima u Republici Srpskoj, matici Srbiji, svim Srbima širom svijeta“, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa željom da se srpska trobojka danas i svih narednih godina ponosno vijori u svim zemljama gdje srpski narod živi.

-Cijeli srpski narod danas, sa velikom radošću, slavi praznik koji simbolizuje našu težnju za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog prostora koji garantuje opstanak našeg naroda i našeg nacionalnog identiteta - poručio je Ćosić.

On je istakao da je mnogo razloga da srpski narod bude ponosan na svoju istoriju, tradiciju, kulturu i na Republiku Srpsku, saopšteno je iz Gradske uprave.

-Mnogo je razloga da prigrlimo majku Srbiju i da danas zajedno, složno i jedinstveno, proslavimo ovaj veličanstveni praznik, Dan svih Srba. Neka nam je srećan današnji praznik! Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija! -poručio je Ćosić u čestitki.

Šarović: Dan zajedništva i ponosa

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović čestitao je danas građanima Republike Srpske i Srbije Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakavši da je to dan zajedništva i ponosa u istoj vjeri, tradiciji i kulturi.
Šarović je naveo da je zajedničko nacionalno pamćenje i njegovanje bratskih odnosa s obje strane Drine važan preduslov uspješne budućnosti srpskog naroda na ovom prostoru, saopšteno je iz SDS-a.
-Pomalo simbolično, slavimo dan srpskog jedinstva u Bijeljini, koja je spojnica naše dvije države - naveo je Šarović.
On je napomenuo da je ovaj praznik važan zbog istorije i očuvanja identiteta srpskog naroda, ali i zbog zajedničkog razvoja i investiranja u budućnost i napredak.

-Snažni i stabilni, potrebni smo jedni drugima, ali i cijelom regionu. Sloboda, mir i prosperitet i ekonomski napredak su zajednički ciljevi Republike Srpske i Srbije i zato ćemo u danima i godinama koje su pred nama ostati posvećeni još jačem i bržem razvoju, građenju i rastu - naveo je Šarović.

Nenad Nešić: Kad god su Srbi bili složni - bili su jači

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da Srbi uvijek moraju biti ponosni, ističući da samo takvi mogu biti nepokoreni i uspješni.

Nešić je naglasio da kad god su Srbi kroz istoriju bili složni - bili su jači.

-Danas proslavljamo srpsku slogu i slobodarski duh - proslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - istakao je Nešić.

On je naveo da su na današnji dan ponosni preci probili Solunski front, saopšteno je iz DNS-a.

-Trobojka kojom su bili ogrnuti i sa kojom se danas identifikujemo bila je njihova veza sa slobodom i zajedništvom, bez obzira sa koje strane Drine su živjeli. Tako je i danas - istakao je Nešić, uz poruku „Neka živi Dan srpskog jedinstva!“.

Darko Banjac: Jedinstvo ideja koja će održati srpski rod

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da je jedinstvo srpskog naroda ideja koja će održati srpski rod.

On je naglasio da je srpski narod kroz istoriju mnogo propatio, ali je snagom zajedništva uspijevao da se izdigne iznad svih nedaća i da krene naprijed.

-Baštiniti zajedništvo našeg naroda je obaveza i vječna zakletva svakog Srbina gdje god bio - rekao je Banjac.

U čestitki povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Banjac je naglasio da nijedan drugi narod učesnik Velikog rata nije tako skupo platio svoju slobodu kao Srbi, saopšteno je iz Narodne partije Srpske.

Borenović: Današnji datum veoma značajan za istoriju srpskog naroda

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je današnji datum veoma značajan za istoriju srpskog naroda, podsjetivši da su 15. septembra 1918. godine srpski preci hrabro, jedinstveno i nepokolebljivo, sa trobojkom u rukama, krenuli u borbu za slobodu, svoj narod i svoju otadžbinu.

Borenović, koji je danas u Bijeljini prisustvovao obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao je da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić samom inicijativom za uspostavljanjem ovog praznika pokazao kako se gradi jedinstvo oko ključnih tema od nacionalnog interesa, saopšteno je iz PDP-a.
On vjeruje da vrijeme određenih podjela u Srpskoj prolazi.
 

Jugović: 15. septembar - simbol zajedništva i sloge

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, simbol zajedništva i sloge srpskog naroda.

-Stoga je naša obaveza, kojoj uvijek moramo pristupati punog srca, ali i uz istinsku odgovornost da čuvamo Republiku Srpsku i Republiku Srbiju, kao i jedinstvo srpskog naroda ma gdje on živio - naglasio je Jugović.

Načelnik opštine Pale čestitao je svojim sugrađanima, svim Srbima u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, kao i onim u rasejanju ovaj veliki dan i značajan praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Javor: S ponosom proslavljamo i obilježavamo praznik

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da Prijedor s ponosom proslavlja i obilježava današnji praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Javor je naglasio da odnosi Republike Srpske i Srbije, zahvaljujući, prije svega, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nikad nisu bili snažniji.

-Ovo je praznik svih nas. Ovo je praznik našeg identiteta, kulture, tradicije i običaja i to je ono što nam treba. Želimo iz Prijedora da pošaljemo snažnu poruku da ćemo i u budućnosti nastojati da održimo ovu snažnu komunikaciju sa našom Srbijom - poručio je Javor.

On je rekao novinarima da je u organizaciji Gradske uprave priređen kulturno-umjetnički program. Grad je ukrašen zastavama Republike Srpske i Srbije.

-Srećni smo i ponosni na to. Drago mi je posebno što se okupio velik broj naših sugrađana da svi zajedno pokažemo ono što jesmo, a to je da smo složni i jedinstveni u gradu na Sani - rekao je Javor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana