Golić: Srpska čvrsto opredijeljena za dalju saradnju sa Rusijom

Srna
Golić: Srpska čvrsto opredijeljena za dalju saradnju sa Rusijom

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Beogradu da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena za dalju saradnju sa Ruskom Federacijom i zemljama evroazijskog bloka na ekonomskom nivou.

Golićeva je novinarima uoči privredne manifestacije "Ekspo Rusija-Srbija 2022" rekla da učešće Republike Srpske na ovom skupu pokazuje opredjeljenje da se nastavi saradnja sa Rusijom, budući da u Srpskoj već posluju određene ruske kompanije.

Cilj ove manifestacije je, rekla je ona, da se prodube dalji poslovni kontakti sa privrednicima iz Ruske Federacije, koji bi investirali na tržište i poslovni prostor Repbulike Srpske.

"Zašto ne reći, bez obzira na pritiske, koje Republika Srpska ima, rekla bih čak i prijetnje sankcijama, naša čvrsta opredijeljenost je dalja saradnja sa Ruskom Federacijom, kao što je i do sada bila na svim poljima i svim resorima", naglasila je Golićeva koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Ona je napomenula da se posebno ima u vidu energetski sektor, gasna industrija, zatim kulturna, obrazovna i turistička saradnje, što se i sada praktikuje putem Predstavništva Srpske koje se nalazi u Ruskoj Federaciji.

Golićeva je istakla da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uprkos pritiscima, nije dozvolio da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

"Nismo ih uveli i nećemo ih ni uvesti. A to će omogućiti Sarajevu da ima normalno snabdijevanje energentima u toku zimskog perioda i gasom i svim drugim energenata iz Ruske Federacije, naranvo po povoljnijim cijenama nego što su sada na tržištu zapadne Evorpe", kaže Golićeva.

Golićeva kaže da put BiH jeste ka EU, ali da to ne znači i ugrožavanje interesa Republike Sprske, koja želi saradnju i sa Ruskom Federacijom i svim zemljama u okruženju.

Ona ističe da je cilj učešća Republike Srpske na ovoj privrednoj manifestaicji i da privrednici iz Srpske uspostave saradnju sa partnerima iz raznih oblasti u Ruskoj Federaciji, koja je jedna velika država i koja ima mnogo zajedničkog sa privrednim subjektima koji posluju i rade u Republici Srpskoj.

"Nadam se da će, nakon ove privredne manifestacije `Ekspo Rusija-Srbija 2022`, biti mnogo dobrih poslovnih kontakata između naših privrednih subjekata i da ćemo vrlo brzo mnoge kompanije vidjeti i na prostoru Republike Srpske", rekla je Glolićeva.

U beogradskom hotelu "Metropol" danas je otvoren Šesti međunarodni privredni sajam "Ekspo Rusija-Srbija 2022" i Šesti beogradski poslovni forum.

Ova privredna manifestacija se održava uz podršku Vlade Srbije, Vlade Ruske Federacije, Ambasade Rusije u Srbiji, Ambasade Srbije u Rusiji, Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Privredne komore Ruske Federacije i Privredne Komore Srbije.

Svoje učešće na ovoj manifestaciji potvrdila je i Privredna komora Republike Srpske i brojni privrednici iz Srpske.

U okviru Sajma, biće održana i Konferencija na temu: "Saradnja zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama Evroazijske ekonomske unije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana