Srđan Graovac za „Glas“: Kurti želi izazvati sukob Srbije i NATO-a

Veljko Zeljković
Srđan Graovac za „Glas“: Kurti želi izazvati sukob Srbije i NATO-a

Otimanjem srpske imovine, blokadama srpskih institucija na sjeveru KiM, pokušajima otvaranja mosta na Ibru te najnovijim brutalnim policijskim hapšenjima srpskih civila, premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti želi isprovocirati eventualnu reakciju, odnosno uvući Srbiju u sukob sa NATO-om.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” istoričar i politički analitičar Srđan Graovac iz novosadskog Centra za društvenu stabilnost, navodeći da Kurti pokušava iskoristiti rat u Ukrajini i to što se Srbije postavila neutralno prema njemu.

- On je u svemu tome video svoju veliku šansu. Zato i ide s tim narativom da je Beograd navodno produžena ruka Moskve. Izazivanje sukoba je nešto što priželjkuje te zbog toga na sve načine želi isprovocirati reakciju, a sprovodeći sve veći teror nad Srbima sa severa Kosova. Svestan je da u slučaju takve reakcije, to ne bi bio sukob Beograda i Prištine, već Srbije i NATO-a. I u tome je, uslovno rečeno, veoma kreativan. Zna da je to jedini način da ostvari svoj cilj, da kroz neki novi rat napravi veliku Albaniju. A taj rat ne može dobiti bez NATO-a - istakao je Graovac.

GLAS: Utisak je i da mu se žuri te da zbog toga postaje sve bezobzirniji u svojim pritiscima. Da li je to zbog izbora u Americi?

GRAOVAC: Delimično i zbog toga, ali i izbora na Kosovu, koji će biti održani 9. februara naredne godine. Sve to ga tera da ubrza sa planovima proterivanja Srba, čineći im život sve nesnosnijim. On Kosovo želi očistiti od srpskog naroda, koji je glavna prepreka u stvaranju velike Albanije. Na toj priči je i stekao veliku političku popularnost među Albancima. To mu je opet karta na koju igra, jer sve ostalo što je ranije obećao - bolji život, obračun sa kriminalom i korupcijom - ništa od toga nije uspio. Šta je ostalo? Pa Srbi. Kurti za sve svoje neuspehe okrivljuje Srbe. Njegova poruka Albancima - živite loše zbog Srba, što onda kod Albanaca stvara atmosferu linča. I što su bliže ti februarski izbori, on situaciju na Kosovu dodatno radikalizuje.

GLAS: A kada su u pitanju američki izbori?

GRAOVAC: Zna Kurti da ukoliko Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima, više neće uživati bezrezervnu podršku Vašingtona. Svestan je toga. Prisetimo se stavova Ričarda Grenela, koji je bio u nekadašnjoj Trampovoj administraciji. Grenel i danas šalje oštre poruke da je Kurtijevo ponašanje neprihvatljivo. U vreme Trampa to se nije moglo desiti. To Kurtija sigurno brine. Podsetio bih da je Grenel svojevremeno naterao Kurtija da napusti premijersku fotelju. Bila je to klasična politička čistka, koju Kurti sigurno pamti.

GLAS: Da li on može bilo šta da uradi a da se prije toga ne konsultuje sa predstavnicima zemalja Kvinte?

GRAOVAC: Verujem da se s njima konsultuje, ali smatram da je na kraju presudno kakve direktive dobija iz Vašingtona. Ovaj centar je ključan i oni jedini imaju potpunu kontrolu nad Kurtijem. Može se odupreti pritiscima i Pariza i Berlina, ali ne i Vašingtona. Sigurno je da za sve što radi ima zeleno svetlo. I Kurti iz te podrške crpi novu energiju.

GLAS: Koja je trenutna igra Zapada?

GRAOVAC: Kao prvo, nikako ne treba izgubiti iz vida da su oni priznali nezavisnost Kosova. Priznali su lažnu državu te stoga smatraju da je sasvim prirodno to što Kurti radi u pokušajima da uspostavi vlast na celokupnoj teritoriji. Jedina razlika je to što taj deo međunarodne zajednice, smatra da bi on to trebalo da uradi kroz pregovore, ne nasilnim putem. Kada zapadne zemlje u startu imaju takav stav, onda ne treba očekivati da oni nešto kritikuju i osuđuju Kurtija. Zbog toga i ne treba da čudi ta njihova indolentnost. S druge strane verujem da su određeni centri moći u Vašingtonu odlučili da Srbiju treba što više pritisnuti, a Kurtija doživljavaju kao besnog psa. Na taj način Beogradu se šalje poruka - ako želite da se s pritiscima prestane, uvedite sankcije Rusiji i uđite u NATO.

Srpska i Kosovo

GLAS: Da li se mogu praviti paralele između onog što se danas dešava na Kosovu, ali i u BiH?

GRAOVAC: Dodirna tačka - težnja pojedinih zapadnih, odnosno NATO zemalja da ceo ovaj prostor integrišu pod kišobran ovog vojnog saveza. BiH i Srbija nisu deo toga. Zbog toga treba očekivati sve veće pritiske na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo. Za razliku od Kosova, gde se ti pritisci sprovode pre svega preko leđa običnih ljudi, ovi idu od vrha. Takođe, srpski narod u Srpskoj je u nešto boljoj poziciji, jer se nalazi na jednoj kompaktnoj, zaokruženoj teritoriji, što, između ostalog omogućava i institucionalnu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana