Srbija i Srpska na korak da stvore jedinstven obrazovni prostor

Srna
Srbija i Srpska na korak da stvore jedinstven obrazovni prostor

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelena Starčević izjavila je nakon zajedničkog sastanka sa ministrom prosvjete Srbije Slavicom Đukić Dejanović i rektorima javnih univerziteta Srbije i Republike Srpske da se Srbija i Srpska nalaze na korak od toga da stvore jedinstven srpski obrazovni prostor.

Ona je navela da su kontakti dvije vlade i četiri ministarstva koja pokrivaju obrazovni sistem intenzivni i približavaju Srpsku i Srbiju jedinstvenom obrazovnom prostoru.

"U njemu će vladati jedinstvena pravila, jedinstvena legislativa, jedinstveni fondovi iz kojih će visokoškolske ustanove i ustanove nižeg nivoa obrazovanja kao što su osnovne i srednje škole moći da crpe te fondove, da razmjenjuju iskustva, akademsko i nastavno osoblje što se i sada radi, ali uvjek može bolje“, rekla je ona.

Starčevićeva je današnji sastanak ocijenila kao izuzetno značajan posebno zbog mogućnosti da se čuju svi rektori javnih univerziteta u Srbiji i Srpskoj i njihove prijedloge koji daju inpute u kom pravcu treba da idemo.

Ona je rekla da očekuje da će saradnja Srbije i Srpske u narednom periodu biti još čvršća, posebno kroz realizaciju projekata kakav je naučno-tehnološki park u Banjaluci, kroz konferencije, zajedničke fondove.

Rektor Univerzteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je sadašnje vrijeme i teško i izazovno, ali da Srbija i Srpska treba da nastave raditi na način kako je to učinjeno danas i da se svi problemi mogu rješavati jedinstvom i sabornošću.

On je naveo da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu za 32 godine svog postojanja imao veliku pomoć svih javnih univerziteta Srbije, posebno beogradskog i dodao da je danas predložio i dobio saglasnost ministara i rektora da dva Univerzitete iz srpske postanu pridruženi članovi konferencije Univerziteta u Beogradu.

Đukić Dejanović je izrazila zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka i navela da je namjera da se u okviru različitih zajedničkih asocijacija po tipu zajednice medicinskih, tehničkih fakulteta, zajednice društvenih fakulteta nastavi i produbi saradnja.

"Mi ćemo u nastavku dana nastaviti razgovore. Ovo je samo prvi korak o onome što ćemo raditi", rekla je ona.

Sastanku je u ime univerziteta Banjaluka prisustvovao prorektor Darko Kesić, a bili su prisutni i rektori Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovci, Novom Pazaru te rektori Univerziteta odbrane i Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana