Srbi u dva kantona ni nakon potvrde konstitutivnosti ne očekuju promjene: Nepisana pravila jača od Ustava

Aleksandar Stojanović
Srbi u dva kantona ni nakon potvrde konstitutivnosti ne očekuju promjene: Nepisana pravila jača od Ustava

BANjALUKA - Bez obzira na to što Srbi u većini kantona u FBiH imaju status konstitutivnog naroda po kojima su im garantovana prava kao svim drugim narodima, situacija na terenu je znatno drugačija. Da stvar ne ide u boljem pravcu svjedoče i posljednji primjeri iz Posavine i Hercegovačko-neretvantskog kantona, gdje i nakon potvrde konstitutivnosti Srba nema pomaka sa mrtve tačke.

U prilog ovoj činjenici govori i činjenica da na konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, na kojem je primljeno 26 lica, niti jedno od njih nije Srbin.

Resorni ministar Slađan Bevanda je ovu situaciju objasnio time da se u radni odnos primaju lica one nacionalnosti gdje neko nedostaje. Upitan da li po toj logici, ako nakon rata nije zaposlen nijedan Srbin, Srbi više nikad neće imati šansu da se zaposle, on je rekao da “postoje nepisana pravila koja se poštuju 25 godina i da on nije taj koji će ih mijenjati”.

Ovakva izjava dolazi samo nekoliko sedmica nakon usvajanja odluke na sjednici Vlade HNK o konstitutivnosti Srba, zbog čega se nametnulo pitanje da li odluke o konstitutivnosti imaju ikakvog značaja, ako se na terenu primjenjuju nepisana pravila i nalaze načini da se zaobiđu zakonska akta. Istu odluku donijela je i Vlada Posavskog kantona, a u oba slučaja čeka se potvrda u kantonalnim skupštinama.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević u izjavi za “Glas Srpske” je izrazio nezadovoljstvo odlukama o prijemu u radni odnos u MUP-u HNK.

- Razočaran sam što se nastavlja nekom ranijom praksom u kojoj se, nažalost, ne poštuju zakoni i zakonitost. Nadam se da ćemo pronaći razuma i snage da poštujemo odluke i Ustavnog suda BiH i sam Ustav FBiH, koji svim narodima garantuje konstitutivnost i ravnopravnost jezika i prava na zapošljavanje - rekao je Milivojević.

On je podsjetio da se ni nakon ovog konkursa neće promijeniti nacionalna struktura zaposlenih u ministarstvima Vlade HNK-a.

- Nažalost i poslije ovog ostaće samo 15 zaposlenih Srba u institucijama HNK-a. Vjerovao sam da će nacionalna struktura zaposlenih biti nešto bolja ili povoljnija, ali to se nije desilo. Ipak, želim da vjerujem da će svakim sljedećim konkursom malo da se promjene stavovi i da ćemo se okrenuti zakonu te da će nacionalna struktura zaposlenih odgovarati strukturi prema popisu iz 1991. godine - naglasio je Milivojević.

Slična situacija je i u Posavskom kantonu, gdje Srbi do nedavne odluke Vlade kantona nisu imali status konstitutivnog naroda.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Odžak Damir Ivetić kaže za “Glas Srpske” da je paradoksalna situacija da nakon rata mjesta Srba u administraciji koja su popunili Hrvati i Bošnjaci do danas drže upravo oni, a ne Srbi.

- To praktično znači da nema mjesta za Srbe. Mene žalosti činjenica da se koalicioni odnos SNSD-a i HDZ nije prelio i na niže nivoe, odnosno na kantone i opštine. Sve ono što je dogovoreno za hrvatske kvote u RS je ekspresno poštovano, ali kada je riječ o svemu onome što se tiče Srba u FBiH skoro da ništa nije poštovano - istakao je Ivetić.

Na pitanje da li misli da će najnovije odluke nešto promijeniti, Ivetić je rekao da ne vjeruje da će situacija ići u boljem pravcu.

Legitimitet

Politički analitičar iz Mostara Milan Sitarski kaže da je odluka o konstitutivnosti dobra, ali da ona ništa ne znači ukoliko ne bude obezbijeđeno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

- Pitanje predstavljanja naroda u političkim institucijama je ključno, jer ono garantuje da će narodi moći da biraju svoje legitimne predstavnike koji će ih predstavljati u skupštinama kantona, opština, a na kraju i u entiteta i države - rekao je Sitarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana