Srbi iz cijelog svijeta stigli u Gubin

SRNA
Foto: RTRS

LIVNO - Kod Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u srpskom selu Gubin pod Dinarom danas su se tradicionalno okupili Srbi, njih oko 700, kako bi pokazali da svoje korijene, gdje god da žive, ne zaboravljaju.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Duško Ćutilo istakao je važnost okupljanja Srba u Krajini i naglasio da ne zaboravljaju zemlju svojih predaka.

- Vlada Srbije uvijek pomaže povratničkim opštinama u Federaciji BiH, kao što su Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo. Pomoć će biti nastavljena našim ljudima koji čuvaju svoja vjekovna ognjišta, rekao je Ćutilo Srni.

Obrad Vukovljak iz Udruženja za ruralni razvoj i zaštitu životne sredine "Ognjište" iz Gubina kod Livna, iako živi u Austriji ne zaboravlja rodni kraj.

Vukovljak je rekao da u Gubinu grade konak koji nosi naziv "Lazin konak" u koji je do sada uloženo više od 150.000 KM.

On je naveo da su radovi u toku iako je konak od danas zvanično u funkciji, te da će tu sada imati priliku da prenoće svi koji dođu u posjetu ovom kraju, a nemaju gdje.

Vukovljak je napomenuo da su se radovi izvodili isključivo zahvaljujući prilozima pojedinaca i institucija iz Republike Srpske i Srbije.

Hram je danas tradicionalno obilježio hramovnu slavu kojoj je kumovao Slaviša Milinković iz Čelinca sa porodicom, koji je jedan od donatora. On je prošle godine donirao ogradu za konak, a ove godine kompletnu stolariju za hram u Gubinu.

Republički Sekretarijat za izbjegla i raseljena lica Vlade Republike Srpske, čiji su predstavnici boravili danas u Gubinu, donirao je 5.000 KM.

Među brojnim zvanicama bili su i predstavnici zavičajnih udruženja, konzul Srbije u Mostaru i mnogi drugi prijatelji Gubina iz Drvara, Glamoča, Dalmacije, Romanije, Banjaluke, Beograda.

U gubinskoj parohiji danas živi tridesetak Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana