Sramotno ponašanje dijela federalnih političara i medija: Negiraju čak i masakr djece

Žarko Marković
Sramotno ponašanje dijela federalnih političara i medija: Negiraju čak i masakr djece

BANjALUKA - Strah da će Sud BiH podleći političkim pritiscima nakon što je podignuta optužnica za brutalni zločin nad Srbima u Jošanici na Nikoljdan 1992. godine sve je veći u redovima organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u Srpskoj.

Juče su ponovo ukazali na ponašanje Denisa Bećirovića i Željka Komšića, bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, za koje tvrde da su podrška pokušajima otezanja svih procesa u kojima se sudi optuženima za zločine nad Srbima. Ukazuju i na ponašanje pojedinih sarajevskih medija koji su, ističu, pokrenuli veliku kampanju čiji je cilj omalovažavanje pa i negiranje zločina nad Srbima, a naročito velikog masakra u Jošanici.

Podsjetimo, tim tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH koja ih tereti za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine. U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno desetak osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

U tom zločinu desetak zaselaka u Jošanici potpuno je zbrisano sa lica zemlje. Svjedoci ovog masakra kasnije su ispričali da su među žrtvama bili 21 žena i troje djece koji su dan ranije sa roditeljima došli iz Foče na selo kako bi proslavili krsnu slavu. Ubijeni su desetogodišnja Dragana Višnjić, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom, tatom Dragoljubom, stricem Milanom, bakom Zorkom i djedom Vukadinom Višnjićem. Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i njena dvije godine starija sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja i Gojina majka Stojka. Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova porodice Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić ističe da mediji u FBiH sprovode kampanju apsolutnog negiranja zločina počinjenih nad Srbima.

- Vjetar u leđa im daju Denis Bećirović i Željko Komšić koji negiraju svaku srpsku žrtvu, čak idu dotle da sve ubijene Srbe u Jošanici nazivaju agresorom - naglasio je Kojić.

On je rekao da je zbog optužnice za Jošanicu Murat Tahirović iz udruženja takozvanih žrtava i svjedoka genocida u federalnim medijima nastavio pritiske na Sud i Tužilaštvo BiH.

- Očigledno da su im međunarodni finansijeri i strane ambasade dali znak da na svaki mogući način napadaju Republiku Srpsku, ali i Srbiju, jer kako Tahirović tvrdi, Tužilaštvo BiH radi po naredbi Beograda, direktno optužujući Aleksandra Vučića da nastavlja politiku Slobodana Miloševića - naglasio je Kojić za Srnu.

Pritisci na Kajganića

Branimir Kojić ističe da muslimanska udruženja i mediji pominju i slučaj “Dobrovoljačka”, gdje ponovo vrše pritiske na glavnog tužioca Milanka Kajganića tvrdeći da želi da dokaže da kolona nije bila legitimni vojni cilj.

- Na taj način se Murat Tahirović i njemu slični, ali i federalni mediji direktno miješaju u rad Suda BiH i direktno staju na stranu onih koji su činili zločine nad Srbima - ukazao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana