SPS traži hitno ograničenje cijena pekarskih proizvoda

GS
SPS traži hitno ograničenje cijena pekarskih proizvoda

Član predsjedništva Socijalističke partije Srpske Ratko Jokić izjavio je da SPS od nadležnih organa traži hitno ograničenje cijena pekarskih proizvoda, te suzbijanje monopola u ovoj prehrambenoj industriji.

Ako je suditi po cijenama hljeba i pekarskih proizvoda u Banjaluci, ili se suočavamo sa velikom nestašicom brašna ili u najvećem gradu Srpske žive najbogatiji ljudi u Evropi!? Budući, da na sreću brašna imamo dovoljno, a banjalučani su na žalost, daleko od najbogatijih, posrijedi su spekulativne radnje koje su cijene podigle u nebesa – rekao je Jokić.

On dodaje da razlog astronomskih cijena proizvoda od žita ne leži u bilo kakvom poremećaju cijena inputa, već je riječ o monopolskom ponašanju usljed nedostatka konkurencije.

– SPS traži od Vlade Republike Srpske i od grada Banjaluka da preduzmu mjere u cilju dovođenja cijena na ekonomski prihvatljiv i opravdan nivo. Proizvodnja hljeba treba da služi narodu i njegovom standardu, a ne da bude u službi nekolicine i uvećanju njihovih voznih parkova. Proizvodnja hrane je strateško pitanje u ozbiljnim društvima. Država mora upotrijebiti mehanizme da narod, zavisan od nje, zaštiti od spekulanata zavisnih od gomilanja novca – poručio je Jokić.

Iz SPS naglašavaju da će, ukoliko ne bude odgovorne reakcije i umanjenja cijene hljeba, predložiti otvaranje gradske pekare kako bi se eliminisao monopol i uspostavila zdrava konkurencija, od čega će direktnu korist imati građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana