SPS: Neopravdani pritisci na ambasadora Vranješa

GS
SPS: Neopravdani pritisci na ambasadora Vranješa

BANjALUKA - Nakon jučerašnjih izjava bošnjačkih političara koji su zatražili čak i smjenu ambasadora BiH u Srbiji, Aleksandra Vranješa, Socijalistička partija Srpske - SPS saopštila je da su pritisci političkog Sarajeva neopravdani, te da ambasador Vranješ dostojanstveno obavlja povjerene mu dužnosti.

- Ambasador Vranješ je postupio ljudski zahvalivši se Aleksandru Vulinu, direktoru BIA, koji je omogućio nastavak školovanja dvema studentkinjama iz Republike Srpske na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu. Dvije studentkinje su državljanke BiH i Republike Srpske, stoga je reakcija ambasadora Vranješa potpuno u skladu sa načinom ponašanja ambasadora i generalno sa njegovim ovlašćenjima i obavezama da brine o državljanima svoje zemlje u zemlji prijema - saopštili su iz Socijalističke partije Srpske.

Nakon što se ambasador Vranješ zahvalio direktoru BIA, članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić zatražili su od ministra spoljnjih poslova BiH Elmedina Konakovića da ambasadora pozove na konsultacije, dok je ministar čak zatražio smjenu ambasadora.

- Zahtjev za vanrednim konsultacijama, a posebno zahtjev za razrješenje ambasadora su apsolutno neopravdani, jer ambasador Vranješ je imenovan na prijedlog predsjednika Republike Srpske i zahtjev za eventualnu smjenu može doći samo iz Banjaluke. Sigurni smo da do toga neće doći, te da srpske diplomate i dalje treba da zastupaju i stavove srpskog konstitutivnog naroda i Republike Srpske u zemljama prijema. Vrijeme je da BH diplomatija funkcioniše na osnovu pariteta naroda i entiteta, a ne na osnovu želje za hegemonijom jednog naroda, kao što je bio slučaj do skoro - zaključili su u SPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana