Spomenik jugoslovenskim partizanima otkriven u Rusiji

G.S.
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

MOSKVA - Spomenici posvećeni saveznicima SSSR u Drugom svjetskom ratu – jugoslovenskim partizanima, vijetnamskim vojnicima internacionalistima i francuskom vazduhoplovnom puku „Normandija-Neman“ otkriveni su kod Glavnog hrama Oružanih snaga Rusije.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su, između ostalih, zamjenici ministra odbrane Ruske Federacije Viktor Goremikin i Aleksandar Fomin, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici centralnih organa vojne uprave Ministarstva odbrane Ruske Federacije, članovi stranih delegacija i gosti.

Po riječima zamjenika ministra odbrane, general-potpukovnika Viktora Goremikina, u Aleji saveznika otkrivene su tri skulptularne kompozicije.

„One su posvećene herojstvu i hrabrosti predstavnika Jugoslavije, Vijetnama i Francuske, koji su se zajedno sa vojnicima Crvene armije tokom Drugog svjetskog rata nesebično borili protiv snaga nacističke koalicije. Veliku ulogu u slomu nacističke Njemačke odigrali su jugoslovenski partizani koji su odvukli značajne snage Vermahta sa Istočnog fronta“, rekao je Goremikin.

On je dodao da je današnji događaj je „priznanje podviga saveznika SSSR“.

„Siguran sam da će ove skulpture doprinijeti očuvanju istorijskog sjećanja i istine o događajima Drugog svjetskog rata, da će doprinijeti razvoju saradnje i jačanju prijateljstva između naših naroda“, rekao je Viktor Goremikin, prenosi Sputnjik.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji, prisustvovao je u Patriot parku u blizini Moskve, svečanosti otkrivanja spomenika jugoslovenskim partizanima.

 

Vulin je rekao da su se Srbi i Rusi sami izborili za slobodu u Drugom svetskom ratu i da su slobodu donijeli i drugim narodima ali da im ti narodi nikada nisu oprostili što su ih oslobodili od nacizma.

„Srbi i Rusi nikada nisu izabrali pogrešnu stranu istorije i ako sumnjate gde je sloboda samo vidite gde su Srbi i Rusi. Naši preci su nas uveli na pobedničku stranu istorije i zato mi ne menjamo istoriju i ne damo da to rade oni koji se svoje istorije stide. Ne stide se oni zločina svojih predaka oni se stide njihovog poraza. I zato vas pozdravljam pozdravom jugoslovenskih partizana, pozdravom koji je i danas istinit kao i tada „smrt fašizmu, sloboda narodu“, poručio je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Kompozicija „Saveznici, partizani Jugoslavije“ predstavlja susret savezničkih snaga Jugoslavije, konkretno partizana, i sovjetskih tenkovskih snaga. Skulptura simbolizuje prijateljstvo, uzajamnu pomoć i pobjedu u Drugom svjetskom ratu, oslobođenje Jugoslavije od okupacije nacističke Njemačke.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boraviće u radnoj posjeti Rusiji od 12. do 15. avgusta. On će održati širok spektar sastanaka, a razgovaraće i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Sergejem Šojguom, predstavnicima sektora bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana