Spomen područje Donja Gradina u posjedu još jednog vrijednog dokumenta

Tanjug
Foto: G.S.

BANjALUKA - Spomen-područje Donja Gradina došlo je u posjed još jednog vrijednog dokumenta koji svjedoči o tome da su ustaške vlasti i Nezavisna Država Hrvatska transportovale srpsko pravoslavno stanovništvo na prisilni rad u Njemačku.

Riječ je o ugovoru o radu Dušanke Milošević (1925-1999) godine iz sela Bakinci kod Laktaša.
    
Direktor te javne ustanove Tanja Tuleković potvrdila je da su ove aktivnosti dio inicijative za prikupljanje fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vreme NDH.
    
„Ova aktivnost pokrenuta je 2016. godine i do sada je najveći odziv bio sa područja opština Gradiška i Kozarska Dubica, što je razumljivo, imajući u vidu procentualno veliki obim stradanja stanovništva sa područja ove dve opštine“, rekla je Tulekovićeva.
    
Ona je navela da je dio prikupljenog materijala bio među eksponatima na izložbi o Jasenovcu koja je bila otvorena u sedištu UN, a potom je postao dostupan posjetiocima Spomen-područja u Izložbenoj sali ustanove.
    
Tulekovićeva je pozvala sve stanovnike da, ukoliko posjeduju fotografije, predmete ili dokumente nastale pre Drugog svjetskog rata ili u toku rata, jave stručnim radnicima Spomen-područja Donja Gradina na telefon 052/446-030.
    
Naglasila je da bi fotografije nakon obrade bile vraćene vlasnicima, a duplikati bi bili korišćeni u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.
    
„Značaj prikupljenog materijala je nemjerljiv i ovom prilikom podsjećamo javnost da smo otvoreni za saradnju kako bismo prikupili što više materijala koji će nam ovekovječiti uspomenu na stradale žrtve ustaškog zločina genocida koji nikad ne smije biti zaboravljen“, rekla je Tulekovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana