Špirić: Treba zadržati odgovoran pristup i usvojiti budžet do kraja mjeseca

Srna
Špirić: Treba zadržati odgovoran pristup i usvojiti budžet do kraja mjeseca

SARAJEVO- Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da je Savjet ministara učinio značajan korak kada je usvojio Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i očekuje da će ovaj dokument vrlo brzo biti upućen u parlamentarnu proceduru.

"Ako želimo pokrenuti put evropskih integracija, kapitalna ulaganja, poboljšan ekonomski ambijent i unapređenje rada institucija, onda nam je budžet potreban u što kraćem roku. Zato očekujem da nastavimo odgovoran pristup i da do kraja mjeseca Parlamentarna skupština BiH usvoji ovaj dokument", rekao je Špirić Srni.

On je istakao da je budžet dokument koji uvijek izaziva političke polemike i to je normalan proces, ali naglašava da je budžet na nivou BiH specifičan i razlikuje se od entitetskih i kantonalnih koji imaju socijalnu komponentu i direktan uticaj na građane.

"Novi saziv Savjeta ministara na neki način otkočio je procese nakon što je usvojen globalni fiskalni okvir jer je Ministarstvo finansija i trezora vrlo brzo završilo nacrt budžeta. Ukoliko Predsjedništvo BiH dostavi budžet po hitnoj proceduri u Parlamentarnu skupštinu izvjesno je da bi budžet mogli imati do kraja mjeseca, što je vrlo važno za sprovođenje reformi koje su neophodne", rekao je Špirić.

Savjet ministara juče je utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2023. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora uputiti Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja usvaja ovaj zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana