Izabrano rukovodstvo Doma naroda, Špirić predsjedavajući

Srna
Izabrano rukovodstvo Doma naroda, Špirić predsjedavajući

SARAJEVO - Na konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati su položili zakletvu i izabrano je rukovodstvo ovog doma koje čine predsjedavajući Nikola Špirić (SNSD) i zamjenici predsjedavajućeg Kemal Ademović (NIP) i Dragan Čović (HDZ), čime je kompletirana vlast na nivou BiH.

Na prijedlog Ademovića delegati su minutom ćutanja odali poštu stradalima u zemljotresima u Siriji i Turskoj.

On je za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda predložio sam sebe jer su to od njega pismom tražili lideri “trojke” (Nermin Nikšić - SDP, Elmedin Konaković - NIP i Edin Forto - Naša stranka), dok je prijedlog Bošnjačkog kluba naroda bio Šefik Džaferović (SDA).

Špirić je rekao nakon konstitutivne sjednice ovog doma, da će učiniti sve da do kraja februara bude održana naredna sjednica na kojoj bi bila izabrana radna tijela, kako bi u punom kapacitetu mogli da donose odluke i zakone u skladu sa Ustavom.

Špirić očekuje da će se raditi u interesu građana BiH, u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

-Imam čast i odgovornost da predsjedavam prvih osam mjeseci, a drugih osam mjeseci Kemal Ademović, potom Dragan Čović - naveo je Špirić.

Komentarišući činjenicu da ga prilikom izbora nisu podržali delegati iz SDA, a potom su prigovarali što njihov kandidat za Kolegijum Doma Šefik Džaferović nije dobio podršku srpskog kluba, Špirić je rekao novinarima da o dosljednosti i nedosljednosti pojedinih političkih partija one same govore.

-Nadam se da ćemo ostvariti dobru saradnju na onim projektima gdje smo salasni -  naveo je Špirić.

On je izrazio nadu da će se raditi na postizanju konsenzusa i da će ono što je potpisano u programu i na nivou BiH i na entitetskim nivoima proteći bez blokada, da će biti postignut konsenzus i da će se stvari pomjerati naprijed.

Špirić smatra da je moguće u ovom mandatu postići i konsenzus kod izmjena Izbornog zakona.

Dragan Čović rekao je da se nada da će izvršna i zakonodavna vlast koja je formirana vrlo brzo nakon izbora tako i donositi neophodne reformske zakone važne za put BiH ka EU.

Čović je dodao da je uvjeren da će 15 delegata Doma naroda parlamenta BiH koji su danas položili zaklevu služiti Ustavu BiH i korektno raditi posao.

-Vjerujem da ćemo napraviti veliki zaokret i značajnu promjenu u odnosu na ono kako smo radili do sada - rekao je Čović novnarima nakon konstitutivne sjednice Doma naroda.

On vjeruje i da će biti ispoštovani svi elementi sporazuma koji su stranke potpisale i dogovorile koncept formiranja vlasti na nivou BiH.

-Vrijeme ispred nas pokazaće u kojoj mjeri smo u pravu i kako ćemo to realizovati - naglasio je Čović.
Osvrćući se na kritike SDA oko izbora člana Kolegijuma iz reda bošnjačkog naroda i njihove kritike o legitimnom predstavljanju, Čović je naveo da je legitiman svako ko sjedi u Domu naroda.

-Počeli smo te odnose miješati već duže, a kakav odnos imamo prema legitimnom predstavljanju pokazuje i činjenica o tome kako su danas oni koji o tome govore kritički prvo glasali u ime Kluba Bošnjaka protiv Kluba Srba u izboru predstavnika Srba, a potom isto tako i u izboru predstavnika Hrvata - rekao je Čović.

On je napomenuo da to neće proći i podsjetio da je SDA izigrala sporazum koji je u Mostaru bio potpisan da liderom te stranke Bakirom Izetbegovićem.

-Mi posljednje četiri godine zajedno nismo glasali, tako da je to podvala koju pokušavaju napraviti jer su bošnjački predstavnici Hrvatima birali člana Predsjedništva BiH po četvrti put i naravno da ćemo učiniti sve da se to promijeni - rekao je Čović.

Kemal Ademović rekao je da je dobijanjem kandidatskog statusa BiH dobila šansu da napravi iskorak i da se otkoče procesi koji su duži niz godina u zastoju.

-Očekujem od Predstavničkog doma da će nam vrlo brzo dostaviti reformske zakone koje smo obavezni da usvojimo na Domu naroda - rekao je Ademović.

Ademović je dodao da Dom naroda preuzima tešku obavezu donošenja tih zakona i usaglašavanja.

-Sve što bude u interesu BiH ja ću podržati i daću svoj maksimum da ti zakoni što prije ugledaju svjetlo dana da bi građanima BiH napokon bilo bolje - naglasio je Ademović.

On je napomenuo da sve zakone koji budu na štetu BiH bez obzira na koaliciju koja ga je zadužila da bude u Kolegijumu Doma naroda neće podržati.

Ademović je naveo da će kolege u Klubu Bošnjaka konsultovati i da treba iskoristiti zamah da se popravi stanje u BiH.

Komentarišući činjenicu da je u Kolegijum izabran glasovima Hrvata i Srba i da će ga možda neki nazvati izdajnikom, Ademović je rekao da je to koaliciona formula u kojoj se dogovara i da se mora poštovati.

-Dobio sam ulogu da to ispoštujem i ne bih bio nesrećan da nisam izabran, pozicija bi mi bila lagodnija, a ovako imam teško breme i na spinove o nekakvoj mojoj izdaji ne bih se ni referisao jer sam se cijeli život borio za BiH i samo imam traume i ožiljke, a od imovine, kao i većina građana, samo uslove za preživljavanje - rekao je Ademović.

On je naveo da je danas za njega bila gorka pilula jer je na zahtjev lidera sam sebe predložio u Kolegijum Doma naroda, da je to nevoljno uradio, ali da je ispoštovao dogovor.

Formirani klubovi

Danas su formirani i klubovi naroda - srpskog, bošnjačkog i hrvatskog.

Predsjedavajući Kluba delegata iz srpskog naroda biće Sredoje Nović, zamjenik je Snježana Novaković Bursać, a članovi Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać, svi iz SNSD-a, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Novoimenovani šef Kluba bošnjačkog naroda Džaferović rekao je da će delegati iz reda Bošnjaka biti Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NIP-a i Džemal Smajić iz SBiH. Njegov zamjenik biće izabran naknadno.

Hrvate će u Domu naroda zastupati Marina Pendeš, novomenovana predsjedavajuća ovog kluba, čiji će zamjenik biti Zdenko Ćosić. U Klubu hrvatskog naroda su još Dragan Čović i Zdenko Ćosić iz HDZ-a BiH, Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990 i Zlatko Miletić iz stranke “Za nove generacije”.

Pendeševa je u ime ovog kluba izrazila saučešće porodicama stradalih u zemljotresima u Siriji i Turskoj, a isto je učinio i Džaferović.

Delegati u Dom naroda biraju se na posrednim izborima - srpski delegati u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a hrvatske i bošnjačke bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Konstituisanjem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH okončano je formiranje vlasti na nivou BiH nakon prošlogodišnjih opštih izbora i stekli su se uslovi za funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH u punom kapacitetu.

Čestitke

Nikola Špirić čestitao je imenovanje delegata ovog doma i poželio im zajednički i efikasan rad u skladu sa Ustavom i zakonima BiH, i u interesu svih njenih građana.

Čestitkama se pridružio i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović odbacio je primjedbe delegata iz SDA da je HDZ “šampion legitimnog predstavljanja” i pozvao ih na razumijevanje i uvažavanje drugih i različitih političkih opcija u BiH.

Uprkos tome, on je izrazio nadu da će ovaj dom raditi uspješno.

S druge strane, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović izrazio je nezadovoljstvo izborom rukovodstva Doma naroda i naveo da smatra kako je ova institucija loše počela svoj rad.

I on je kurtoazno čestitao novoimenovanim delegatima i poželio im uspješan rad, dodajući da će SDA njima biti opozicija, ali ne i BiH.

Sjednica je završena međusobnim replikama i političkim optužbama Čovića i Džaferovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana