Špirić: Dodik nije protiv dogovora, ali je žestoko protiv potiranja Srpske

Srna
Špirić: Dodik nije protiv dogovora, ali je žestoko protiv potiranja Srpske

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić tvrdi da je položaj Republike Srpske na međunarodnom planu sve jači uprkos unutrašnjim i spoljnim nastojanjima da se uruše njene institucije i kompromituje rukovodstvo.

-Svi koji sumnjaju u stabilnost i samoodrživost Republike Srpske i nisu svjesni njene opstojnosti, ne vide činjenice da su i Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik poželjni saradnici za one koji su ozbiljni politički partneri, a ne politikanti - ocijenio je Špirić za Srnu.

On je istakao da je, uprkos raznim podmetanjima, Republika Srpska čvrsto opredijeljena za evropski put BiH, ali koji ne potire njen značaj i suštinu njenog postojanja.

-Dodik nije protiv razgovora i dogovora, ali je žestoko protiv potiranja Republike Srpske i nema sumnje da iza takvog stava stoje svi njeni građani - kategoričan je Špirić.

On je naglasio da će vrijeme vrlo brzo pokazati da li je politička elita u Sarajevu, podržana izjavama opozicije iz Republike Srpske, naučila nešto iz globalnih preslagivanja i unutrašnjih neslaganja.

-Nažalost, opozicija u Republici Srpskoj još nije u fazi da skine pelene koje zaudaraju na unitarizam. Od njih u ovakvoj fazi ne očekujemo da išta shvate, ali političko Sarajevo treba da se okrene konkretnim aktivnostima i što prije sjedne za sto da rješavamo probleme - smatra Špirić.

On je ukazao da proces sudskog progona predsjednika Srpske predstavlja proces izgradnje samostalnosti Republike Srpske, iako političko Sarajevo u to teško može da povjeruje.

-Međutim, naš narod je odavno rekao da je triježnjenje mnogo teže od pijanstva. Očekujem da ovi koji su opijeni pustim obećanjima, u vidu sankcija i pritisaka, što prije trezveno sagledaju aktuelni politički trenutak. Krajnje je vrijeme - konstatovao je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana