Specijalni sud u Hagu uhapsio dvojicu Albanaca zbog zastrašivanja svjedoka

Tanjug
Specijalni sud u Hagu uhapsio dvojicu Albanaca zbog zastrašivanja svjedoka

HAG - Specijalni sud za zločine OVK u Hagu saopštio je danas da su predstavnici tužilaštva tog suda na KiM uhapsili Ismeta Bahtjarija i Sabita Januzija pod optužbom za zastrašivanje svjedoka tokom krivičnog postupka.

Prebačeni su u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i pojaviće se pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku. 

Bahtjari i Januzi su uhapšeni u četvrtak zbog krivičnih djela protiv sprovođenja pravde, uključučući zastrašivanje tokom krivičnog postupka iz člana 387. krivičnog zakonika Kosova iz 2019. godine i ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, što predstavlja kršenje zakona o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu.  

Sudija za prethodni postupak je našao da postoji osnovana sumnja da su Bahtjari i Januzi pokušali da odvrate svjedoka od svjedočenja u postupku pred Specijalizovanim većima, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da je Misija EULEKS obezbjedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema zakonima, kao i kosovska policija. 

''Specijalizovano tužilaštvo smatra zastrašivanje svjedoka, odmazdu prema svjedocima i sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim djelima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve'', dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana