Soreka: Proširenje EU ostaje u fokusu za BiH

GS
Soreka: Proširenje EU ostaje u fokusu za BiH

SARAJEVO - Novoimenovani ambasador EU u BiH Luiđi Soreka rekao je da proširenje EU ostaje jedan od prioriteta, te je istakao da je period do objave narednog izvještaja o napretku od ključnog značaja za BiH.

Soreka je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem naveo da se treba maksimalno angažovati na ispunjavanju neophodnih uslova.

Konaković je rekao da je integracija BiH u EU pravac za sigurnu i prosperitetnu budućnost za njene građane o čemu postoji konsenzus u oba entiteta i kod sva tri konstitutivna naroda, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

"Vlasti na svim nivoima bi trebale da učine sve što je potrebno kako bi BiH napravila dalje korake koji bi doveli do otpočinjanja pregovora o članstvu BiH u EU", naveo je Konaković.

On je izrazio nadu da će Savjet ministara uskoro usvojiti prijedlog programa reformi kako bi BiH bila uključena u Plan rasta EU, te kako bi sprovođenje neophodnih aktivnosti što prije počelo na svim nivoima u BiH.

Konaković i Soreka su razgovarali i o jačanju regionalne saradnje i drugim aktuelnim političkim pitanjima, dodaje se u saopštenju, javlja SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana