Šolaja za "Glas": Sukob u Gazi opasnost za cijeli svijet

Anita Janković Rečević
Šolaja za "Glas": Sukob u Gazi opasnost za cijeli svijet

BANjALUKA – Najnoviji sukob u Pojasu Gaze sasvim sigurno ima konfliktni potencijal da izazove rat svjetskih razmjera, a dalji tok zavisi od međunarodnog kriznog menadžmenta, odnosno kako će velike sile podesiti svoje interese u odnosu na ovaj obračun.

Istakao je to za „Glas Srpske” profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja komentarišućo krvavi sukob između Izraela i Hamasa, koji je za samo dva dana odnio na stotine života s obje strane, dodatno je zakomplikovao sve haotičnije stanje u svijetu.

- Sukobi Izraela i Palestine unazad više od dvije decenije su bili daleko slabijeg intenziteta u odnosu na ovaj sada, koji je počeo snažno. Već sada se vidi da su akteri spremni na rizik i da stavljaju sve potencijale u upotrebu. Ukoliko se uključe druge arapske zemlje, to će omasoviti sukob i Izrael teško da će moći opstati uprkos dobroj opremljenosti i tehnološkim rješenjima. SAD će u tom slučaju morati jasno odgovoriti da li će stati uz Izrael, a ukoliko se Amerika razvuče na dva žestoka sukoba, računajući rusko-ukrajinski, bojim se da će im to biti previše, što će uvući brojne druge aktere koji vide svoju šansu - navodi Šolaja.

On je istakao da sukob može uticati i na odnose u BiH, prvenstveno zbog etničko, nacionalno, religijskih različitosti u našoj zemlji.

- Ekonomske posljedice sukoba u Ukrajini trpi cijeli svijet, a ukoliko rat u Izraelu preraste u nešto više, biće daleko gore, prije svega kada je u pitanju energetska kriza - rekao je Šolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana