Šolaja: Pod pritiskom bošnjačkih krugova potvrđena politička optužnica protiv Dodika

Srna
Šolaja: Pod pritiskom bošnjačkih krugova potvrđena politička optužnica protiv Dodika

BANjALUKA - Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja smatra da je Sud BiH pod pritiskom određenih političkih krugova, posebno bošnjačkih koji imaju najveći uticaj na sudski sistem u BiH, popustio i potvrdio političku optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika

"Optužnica je politička i uopšte ne drži vodu na način na koji je to urađeno i sve je to zamotano u jednu pravnu formu", rekao je Šolaja Srni. Šolaja je dodao da očekuje da će u razvoju dokaznog postupka optužnica protiv Dodika biti ništavna, jer nije trebala biti ni podnesena, ističući da bi to bio logičan ishod, te da bude donesen zaključak da se ovakvi postupci više ne vode, jer ako bi se ovako nastavilo onda svako može biti optužen za sve.

On je upozorio da bi, kada bi Sud BiH eventualno donio presudu Dodiku, to predstavljalo kraj BiH, navodeći da ne vjeruje da bi u toj situaciji došlo do oružanih sukoba u BiH, jer su svim stranama "potrebna leđa, a trenutno ih niko ne vidi".

Šolaja je naveo da oni ne sude Dodiku kao pojedincu, već kao predsjedniku Republike Srpske i to zbog toga što je obavljao dužnosti demokratski izabranog predsjednika. "Jasno je zašto nije objavljen zakon o imovini, jer je očigledno da, ne samo Kristijan Šmit već i određeni krugovi u BiH, imaju neke svoje privatne interese, kao i neki ljudi iz Evrope koji bi željeli da upravljaju dijelom imovine BiH", pojasnio je Šolaja.

Komentarišući jučerašnji nedolazak Kristijana Šmita u Banjaluku na sastanak sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, on je ocijenio da je to poraz Šmita, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN i Republika Srpska ga ne priznaje za visokog predstavnika.

"Ovo je Šmitov poraz jer ne može biti visoki predstavnik u BiH. Šmit se svrstava na jednu stranu čim je namjeravo da se sastane u Banjaluci sa Durakovićem i to bi bilo politički promašeno", istakao je Šolaja.

Sud BiH je u ponedjeljak, 11. septembra, potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio Dodikov zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana