Šolaja: Bez datuma pregovora, status pregovarača nije veliki rezultat

SRNA
Šolaja: Bez datuma pregovora, status pregovarača nije veliki rezultat

BANjALUKA - Politički analitičar Miloš Šolaja smatra da najava predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će Komisija preporučiti Evropskom savjetu da zvanično započne pregovore o pristupanju BiH Uniji nije veliki rezultat, te ističe da je upitno da li će biti određen datum otvaranja pregovora.

"Ako nema datuma, znači ništa se nije promijenilo, nego je to kao neka mala stimulacija da ovi iz birokratije iz EU upišu sebi plus", prokomentarisao je za Srnu Šolaja.

On je napomenuo da se, tek kada bude određen datum i pregovori počnu, može reći da je to pravi put.

"Do tada je sve evropsko uslovljavanje", istakao je je Šolaja koji je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

On smatra da je teško u ovom trenutku očekivati datum otvaranja pregovora, jer BiH vrlo teško ispunjava uslove EU.

"Može se očekivati jedino u slučaju da EU zaista prihvati taj politički uslov i da pod pritiskom ukupne geopolitičke situacije, naročito rusko-ukrajinskog konflikta i prihvatanja Ukrajine i Moldavije za kandidate, to bude neka nagrada za BiH. Ali, u ovom trenutku sve je to jako daleko", smatra Šolaja.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je ranije danas u obraćanju Evropskom parlamentu da će Komisija preporučiti Evropskom savjetu da zvanično započne razgovore o pristupanju BiH Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana