Softić: Novi aranžman sa MMF-om dobro bi poslužio ekonomiji BiH

Srna
Softić: Novi aranžman sa MMF-om dobro bi poslužio ekonomiji BiH

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izrazio je uvjerenje da bi ekonomiji BiH dobro poslužio novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

-Pomoć MMF-a potrebna je ne samo u finansijskom smislu, već da bi se podstakla naša domaća reformska agenda. Strukturne reforme povećale bi efikasnost naše privrede i ubrzale proces pristupanja EU - istakao je Softić na sastanku Konstituence u Sarajevu.

On je istakao da su platni sistemi jedan od važnih segmenata privrede i da BiH trenutno radi zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, EU i Svjetskom bankom na projektu modernizacije plaćanja.

-To bi nam pomoglo da unaprijedimo prekogranična plaćanja, kao važan dio našeg procesa evropskih integracija u budućnosti - pojasnio je guverner.

On je naveo da je Centralna banka u posljednjih nekoliko godina napravila promjene u mnogim oblastima kao što su uvođenje novog integrisanog upravljanja rizicima, razvijanje funkcije usklađenosti, rad na promjenama u digitalnom plaćanju i digitalizaciji finansija, te unapređenje makroanalitičke mogućnosti, dajući polugodišnju prognozu i sopstvene trenutne prognoze za glavne makroekonomske varijable.

Softić je naglasio da je situacija neizvjesna i nestabilna ne samo u BiH, već i u svijetu u cjelini, te dodao da je prošlomjesečno okupljanje centralnih bankara jasno potvrdilo ovaj pogled na svijet.

On je naveo da su pred centralnim bankama neviđeni izazovi, ali da će Centralna banka nastaviti da održava svoju monetarnu politiku i stabilnost, kao i dalje unapređuje poslovanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana