SNSD i HDZ BiH biraju partnera u zajedničkim organima

Vedrana Kulaga Simić
SNSD i HDZ BiH biraju partnera u zajedničkim organima

SARAJEVO - Iako je SDA osvojila najviše glasova među bošnjačkim strankama u FBiH, već se spekuliše kako bi, i pored takvog rezultata, mogla ostati bez vlasti na zajedničkom nivou, ali to će, kako stvari stoje, najviše zavisiti prije svega od SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su ovaj put u poziciji da biraju trećeg partnera na zajedničkom nivou vlasti.

Predstavnički dom ima 42 člana, od kojih se dvije trećine bira iz FBiH, a trećina sa teritorije Srpske. Odluke se donose većinom glasova, što je 22 glasa, pod uslovom da taj broj iz svakog od entiteta uključuje najmanje po jednu trećinu, što je devet iz FBiH, odnosno pet iz RS.

U Parlament BiH dolazi 14 poslanika iz RS, odnosno devet direktno i pet preko kompenzacionih lista, a iz FBiH 21 direktno, a sedam preko kompenzacije.

SNSD, prema preliminarnim i nepotpunim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, je pobjednik sa šest direktnih mandata, SDS ima dva, a nadaju se i trećem, dok je PDP-u siguran jedan mandat. Poslanika će imati, kako je potvrđeno “Glasu”, najvjerovatnije i DEMOS, a mandat na osnovu kompenzacije čekaju Ujedinjena Srpska, pokret Nebojše Vukanovića, SP i DNS, dok je neizvjesno da li će SDA imati mandat iz RS ovaj put.

- SNSD bi tako sa koalicionim partnerima mogao da ima sigurno više od deset poslanika u Sarajevu, što je nemoguće ignorisati - kaže sagovornik “Glasa” iz Parlamenta BiH.

SDA je, prema preliminarnim i nepotpunim podacima, pobjednik izbora u FBiH i ima devet sigurnih mandata na nivou BiH, plus što računaju da bi mogli to dodatno da poprave. S druge strane, bošnjački blok u kojem su SDP, Narod i pravda, NES i Naša stranka koje su stale iza Denisa Bećirovića (SDP) u pobjedi nad Bakirom Izetbegovićem za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u Parlamentu BiH za sada zajedno imaju manje poslanika nego SDA, a jednak broj kada im se dodaju oni iz DF-a, čiji predsjednik Željko Komšić ostaje u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva.

Direktni mandati

* FBiH

SNSD                            9

SDP BiH             4

HDZ BiH             3

DF                       2

Narod i pravda  1

NES                     1

Naša stranka      1       

 

* Republika Srpska

SNSD                   6

SDS                     2

PDP                     1

 

HDZ BiH sa ostalim strankama sa hrvatskim predznakom je druga po snazi stranka u Predstavničkom domu i kao takva biće nezaobilazan faktor kad na dnevni red dođe formiranje koalicije te Savjeta ministara BiH, a već je najavljeno da ostaju u partnerstvu sa SNSD-om Milorada Dodika i da su te dvije stranke sada u poziciji da biraju partnera u vlasti od bošnjačkih predstavnika.

Trenutno još nema odgovora na pitanje da li će to biti ponovo SDA kao i u prošlim mandatima ili blok koji predvodi SDP BiH, iz kojeg pojedinci, poput predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, navode da je SDA na izlaznim vratima iz vlasti na svim nivoima. Ima i onih koji kažu da treba sačekati konačne rezultate i odnos snaga u Domu naroda u FBiH, odnosno u Klubu Bošnjaka koji je glavni za izbor delegata u drugom parlamentarnom domu na zajedničkom nivou vlasti.

- Treba sačekati i vidjeti kapacitete partija u Domu naroda u FBiH i na nivou BiH - rekao je za “Glas” Jasmin Emrić iz NES-a.

Analitičari upozoravaju da treba imati u vidu poziciju DF-a, jer je lider te stranke Željko Komšić ponovo u Predsjedništvu koje daje saglasnost na izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara. Prema nepisanom pravilu, predsjedavajući bi u ovom mandatu trebalo da bude Hrvat, odnosno kadar HDZ-a, stranke koja je osvojila najviše glasova i koja je siguran član vladajuće grupacije. Komšić je već najavio da će to teško prihvatiti.

Izetbegović je već ocijenio, komentarišući to da opozicione stranke iz Srpske i FBiH namjeravaju formirati vlast na nivou BiH bez SNSD-a, HDZ-a i SDA, da je to nemoguća misija. Njegova stranačka koleginica Alma Čolo, koja je izborila novi mandat u Predstavničkom domu, za “Glas” naglašava da se nadaju da će imati više od devet mandata.

- Mislim da ni SNSD ni HDZ neće biti izbačeni iz buduće vlasti, ali ima aspiracija stranaka koje su se udružile oko Bećirovića da vlast na nivou BiH formiraju bez SDA. To im je želja, ali vidjećemo. Logično bi bilo i da nema vlasti bez SDA, stav će zauzeti i vrh stranke, ali stvari zavise i od SNSD-a i HDZ-a - istakla je Čolo.

MIP

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da će Srpska insistirati da ima ministra inostranih poslova u novom sazivu Savjeta ministara i da je sa HDZ-om dogovoreno da će ići zajedno na nivou BiH.

- Opozicija u FBiH, ako nema nas i HDZ-a, ne može napraviti vlast, jer nemaju većinu - rekao je Dodik nedavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana