Snimljeno svjedočanstvo o poginulom borcu VRS, dobrovoljcu iz Kumanova

Srna
Snimljeno svjedočanstvo o poginulom borcu VRS, dobrovoljcu iz Kumanova

BANjALUKA - Fondacija "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" snimila je emisiju o Goranu Nikoliću, poginulom borcu Vojske Republike Srpske, prvom dobrovoljcu iz današnje Sjeverne Makedonije, koji je 1991. godine došao iz Kumanova da brani srpski narod i Republiku Srpsku.

O Goranovom životu svjedoče njegove tri sestre - Slađana, Svetlana i Frosina, koje su prvi put zajedno ostavile trajno svjedočanstvo o životu i herojstvu svog jedinog brata, saopšteno je iz Fondacije.

Goran Nikolić priključio se Prvom bataljonu Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Nikolić je u 22. godini poginuo na Putnikovom brdu kod Doboja 18. jula 1993. godine, a prije pogibije već je bio ranjavan.

On je odlikovan Medaljom Milana Tepića i Ordenom zasluga za narod, koji je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik njegovoj majci Evdokiji Nikolovski na Svetosavskoj akademiji u Skoplju 2020. godine. Iste godine, ulica u Doboju ponijela je ime Gorana Nikolića.

Tri sestre, koje i danas žive u Kumanovu, sa čašću čuvaju ime svoga brata, navodi se u saopštenju.

Slađana Antić, jedna od sestara, rekla je da je njen brat živio i poginuo za slobodu srpskog naroda i Republiku Srpsku i da je ponos koji osjećaju svaki put kada se izgovori ime njihovog brata nešto što se ne može riječima opisati.

"Toliko je volio Republiku Srpsku, to je nešto neopisivo. Želio je nakon rata da ostane da živi u Banjaluci i osnuje porodicu...", ispričala je Slađana.

Frosina Spasić, najmlađa sestra, imala je 15 godina kada je brat Goran poginuo.

Prema njenim riječima, sjećanja ne blijede i sve boli kao prvog dana.

"Tri dana smo živjeli u nadi da nije on poginuo, da je u pitanju greška...", sjeća je Frosina.

Osnivač Fondacije "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" Denis Bojić izjavio je da je zabilježeno svjedočanstvo o herojstvu Gorana Nikolića upravo jedan od glavnih zadataka samog arhiva, da se kroz riječi članova porodica snime svjedočanstva o stradalim Srbima s prostora zemalja bivše Jugoslavije i objedine u zajedničku arhivu koja će kroz digitalni prikaz biti dostupna svima.

Fondacija "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokrenula je projekat snimanja svih dostupnih svjedočanstava srpskog stradanja tokom ratova devedesetih.

Na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratnih dešavanja devedesetih poginulo je i nestalo više od 50.000 Srba, civila, te pripadnika različitih vojnih formacija. Ovaj broj podrazumijeva zbir svih žrtava, od prvog poginulog pripadnika JNA na prostoru Slovenije pa sve do posljednje srpske žrtve na području Kosova i Metohije.

"Vizuelni arhiv srpskog stradanja" predstavlja izradu prve digitalne baze podataka o stradanju Srba, koja se bazira isključivo na snimanju, arhiviranju te globalnom prezentovanju snimljenih ispovijesti iz prvog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana