Šmitove namenute izmjene Izbornog zakona od danas na snazi

GS
Šmitove namenute izmjene Izbornog zakona od danas na snazi

SARAJEVO - Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je 26. marta nametnuo Kristijan Šmit, koga u Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, a koji su se odnosili na uvođenje novih tehnologija u izborni proces i davanja većih ovlašćenja Centralnoj izbornoj komisiji, stupili su na snagu.

U odluci je naznačeno da Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internetj stranici OHR-a, ili prvog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", koji god od tih dana nastupi ranije.

S tim u vezi sve nametnute odredbe su stupile na snagu, piše Kliks.

Šmit je odlukom odredio uvođenje "izbornih tehnologija" u proces glasanja, a to se odnosi na skenere, video nadzor na biralištima i elektronsku identifikaciju birača. Prije implementacije biće sproveden pilot projekat u deset opština za ovogodišnje lokalne izbore.

Odlukom je visoki predstavnik da ovlasti CIK-u da imenuje predsjednike i zamjenike svih biračkih odbora u cijeloj BiH, koji ne smiju biti članovi političkih stranaka biti obavljati dužnosti u tijelima političke stranke. Ostale članove biračkih odbora i njihove zamjenike imenuje opštinska izborna komisija, na prijedlog političkih subjekata.

Osim toga, izvršena je i korekcija dijela u vezi s djelovanjem medija tokom izborne kampanje. Šmit je tako nametnuo i nekoliko izmjena koje se tiču djelovanja onlajn medija odnosno "fantomskih portala" koji nemaju jasno definisanu vlasničku i uredničku strukturu. Ovim bi trebala biti spriječena pojava "nicanja" portala uoči izbora koji su jasno opredijeljeni za jednu političku opciju.

Svojim izmjenama, Smit je zabranio glasanje za više od tri osobe sa stranačke liste, dok je do sada taj broj bio neograničen.

Iz Srpske je nakon nametanja amandmana poručeno da zakone u BiH donose Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, a ne OHR ili Kristijan Šmit.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske, kojim je, predviđeno, između ostalog,  da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana