Šmit: Rezultate izbora potvrđuje nezavisna komisija, a ne političke stranke

Agencije
Šmit: Rezultate izbora potvrđuje nezavisna komisija, a ne političke stranke

SARAJEVO - Kristijan Šmit poručio je na današnjoj konferenciji za novinare pobjednicima izbora da iskoriste svoje četiri godine pametno i u duhu uzajamne saradnje za dobro svih ljudi u ovoj zemlji.

- Isto tako želim izraziti zabrinutost zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju privhvatiti rezultate, želim da se to shvati u svim dijelovima zemlje u svim entitetima.  U zdravim demokratijama rezultate potvrđuje nezavisna komisija, a ne političke stranke. Centralna izborna komisija (CIK) organizuje izbore, prebrojava glasove i na kraju objavljuje rezultate. Diskreciono pravo je CIK-a da istraži slučajeve ukoliko se pojave određene izborne nepravilnosti - rekao je Šmit.

Dodao je da ne bi trebalo biti prijetnji usmjerenih prema članovima CIK-a.

-Podstičem rad tužilaštva i sudija u nastojanju da pravdu privedu i da istraže slučajeve onih koji su uradili određene nepravilnosti. Posao političkih stranaka nije da samo kritikuju CIK, oni imaju pravo da saslušaju njihove stvarne rezultate, i najvažniji posao je pružanje podrške u brzom formiranju vlasti na osnovu rezultata izbornih - dodao je Šmit.

Šmit je rekao i da je potrebno da BiH preuzme nekoliko reformi kako bi napredovala na svom putu ka EU.

-U tom smislu glavni zadatak predstavlja rješavanje statusa državne imovine bivše države Jugoslavije. Do sada sam bio u prilici da vidim da je BiH jedina bivša država iz Jugoslavije koja nije riješila ovo važno pitanje.  Na osnovu odluka mog prethodnika državna imovina se nalazi pod zabranom raspolaganja koja traje već 17 godina pri čemu se očekuje prihvatljivo rješenje državnog parlamenta, a svi relevantni akteri su se složili da se ovo pitanje mora rješavati na saveznom nivou kao što je istako i u Ustavni sud. Ništa od toga se nije dogodilo, podstičem državne i entitetske organe vlasti da uzajamno sarađuju na ovim pitanjima i to još prošle godine, ali sve je bilo uzalud. Razočaravajuće je biti svjedokom takve inertnosti. Ali ja nisam ovdje da budem razočaran nego da radim - rekao je Šmit.

Dodao je da je njegovo stanovište o ovom pitanju je poznato te da se može vidjeti na stranicama OHR-a.

- Parlament BiH mora konačno usvojiti zakon na državnom nivou koji se tiče državne imovine. Da budem sasvim jasan, ovdje se ne radi o nekim poslovima iza kulisa kao što neki nastoje to da imputiraju. Radi se jednostavno o tome da političari konačno moraju da se pokrenu i da rade svoj posao u okviru državnih institucija. Obećavam da ćemo raditi na održivom, prihvatljivom rješenju, ništa manje niti ništa više od toga – istakao je Šmit.

Govoreći o odulukama koje je nametnuo na dan izbora, 2. oktobra istakao je da su morale biti donesene i o njima je moralo biti govora detaljno.

-Moram reći da sam i ja nezadovoljan. Bilo bi bolje da su se domaći političari angažovali u iskrenom dijalogu i rješili ovo pitanje, no rezultat svih ovih diskusija bio je nula. Nije bilo čak ni spremnosti da se dogovore oko prvog koraka koji je finansiranje izbora. Morao sam intervenisati da bi građanima omogućio da izađu na izbore 2. oktobra - naglasio je Šmidt.

Podcrtao je da evropski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti garantovana za sve građane.

-Ja sam se pobrinuo za funkcionalnost F BiH. Nove sudije Ustavnog suda su imenovane. Preporučio bih svim političarima da pogledaju listu zadataka koje se pred njima nalaze. Suština je da ja nisam ovdje napravio revoluciju. Imao sam još ideja koje sam htio implementirati, ali sam morao poštovati Ustav - podcrtao je Šmit naglasivši da, „što se tiče Republike Srpske mora nešto preduzeti i po tom pitanju, ali mu je cilj u tom trenutku bio “pobrinuti se za funkcionalnost Federacije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana