Šmit rekao da Dodik ne razumije Dejtonski sporazum, ovaj mu poručio da dokaže da je visoki predstavnik

GS
Šmit rekao da Dodik ne razumije Dejtonski sporazum, ovaj mu poručio da dokaže da je visoki predstavnik

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Kristijan Šmit opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke i poručio mu da javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik.

-Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja - naglasio je Dodik.

On je istakao da to pokazuje i odgovor generalnog sekretara UN Antonija Gutereša jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Savjeta bezbjednosti.

-Ja ne tumačim Dejtonski mirovni sporazum, već ga čitam, a tamo u Aneksu 10 piše da visokog predstavnika potvrđuje Savjet bezbjednosti UN - naveo je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Kristijan Šmit rekao je da predsjednik Srpske Milorad Dodik "svjesno ne razumije Dejtonski sporazum" i da "krši" njegovu poziciju.

-'To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš jasno odgovorio na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarode zajednice u cilju obezbjeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam. Dodiku i njegovim prijateljima želim da kažem da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu. Neka Dodik ne potcjenjuje odlučnost međunarodne zajednice' - rekao je juče Šmit, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da je, prema Dejtonskom sporazumu, BiH ''nosilac međunarodnih nadležnosti, a ne Republika Srpska, FBiH ili Distrikt Brčko''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana