Šmit "poništio" odluke Narodne skupštine Republike Srpske

GS
Šmit "poništio" odluke Narodne skupštine Republike Srpske

SARAJEVO - Kristijan Šmit obratio se danas javnosti i saopštio da "suspenduje" zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese on i Ustavni sud BiH.

Šmit je istaknuo da entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo da regulišu jursidikciju ključnih dejtonskih institucija, kao što je Ustavni sud BiH.

„Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba ni zaboraviti ko će snositi najteže posljedice ovog avanturizma vladajuće koalicije u Srpskoj. Posljedice ne trebaju snositi građani Republike Srpske, ja ih poštujem kao i sve građane BiH.“, kaže Šmit.

On, potom, ističe kako politički predstavnici u Republici Srpskoj pokušavaju ugroziti vladavinu prava i stvoriti haos.

„Zbog toga sam odlučio da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena. Odlučio sam i da zakon Narodne skupštine Republike Srpske o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske ne stupi na snagu“, odluka je visokog predstavnika, a sljedeće donosi u nastavku svog obraćanja:

„S obzirom da smo imali antidejtonske zakone u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučio sam da 'izmjenim' Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo“,naveo je Šmit.

Naglasio je, takođe, da se zakon o Ustavnom sudu BiH može mijenjati, ali isključio onako kako je to određeno Ustavnom BiH.

„Oni će snositi posljedice za svoje postupke - sve opcije su na stolu. Znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje mogu koristiti, a sve opcije su na stolu“, rekao je Šmit.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana