Šmit obavio kosultacije o nametanju izmjena Izbornog zakona

G.S.
Šmit obavio kosultacije o nametanju izmjena Izbornog zakona

SARAJEVO - Njemački diplomata Kristijan Šmit održao je konstultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim nametanjem izmena Izbornog zakona BiH prije Opštih izbora zakazanih za 2. oktobar, na čemu su insistirali Hrvati, a protive im se Bošnjaci.

Hrvati su, između ostalog, insistirali na izmenama Izbornog zakona kojima se onemogućilo bošnjačkoj većini u Federaciji BiH da preglasavaju njihove kandidate na izborima, prije svega za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i još neke državne institucije.

Šmit je konsultacije održao i sa liderom Demokratske fronte i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji je upravo na prošlim izborima kao Hrvat, izabran u to najviše državno tijelo glasovima Bošnjaka.

Kako prenosi sarajevski portal Vijesti, iz Komšićevog kabineta je saopšteno da je na konsultacijama zaključeno da će oni dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahteve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i Izborni zakon BiH.

"Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH", stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana