Šmit: Milanović da prestane da vrijeđa, Dodik poseban slučaj

Tanjug
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Kristijan Šmit poručio je hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću da bi on, „kao šef jedne države, morao da se ponaša pristojno i prestane da vrijeđa druge ljude, pa i njega“, a za srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika rekao da je „poseban slučaj“.

Šmit je to naveo za Dojče vele, na pitanje da prokomentariše to što Dodik dovodi u pitanje njegov legitimitet na poziciji visokog predstavnika, kao i oštre kritike koje je Milanović ranije uputio na njegov račun.

Šmit je, odgovarajući, kako navodi Dojče vele, ljutitim glasom rekao da Milanović njega „nije kritikovao“, već uvrijedio.

-Moram da kažem da to ne ide, ta forma političke komunikacije koja ovde postoji. Čak i kada je neko predsjednik neke zemlje, od njega se očekuje pristojnost i poštovanje prema drugom. Dodik je, rekao bih, poseban slučaj, jer on tu retoriku neguje godinama. I oni u Sarajevu koji su dozvolili sebi da se malo potpale trebalo bi da imaju na umu, a ja to veoma dobro znam: ako više ne bude visokog predstavnika onda nema ni stabilnosti - rekao je Šmit.

On je dodao da će sa te funkcije otići tek kada put u evropske integracije bude obezbijeđen.

-Mnogi, međutim, po tom pitanju ne preduzimaju ništa. Umjesto što mene zasipaju uvredama, bolje bi im bilo da rade, donose zakone i iznalaze rešenja. Nemam šta više da kažem o toj gospodi -  rekao je Šmit.

Milanović je prozivao Šmita jer ne koristi svoja ovlašćenja kako bi nametnuo Izborni zakon koji bi osigurao prava Hrvata u BiH, rekao je da je Šmit nelegalno izabran na dužnost visokog predstavnika i namjerno ga nazivao pogrešnim imenima.

Šmit je u intervjuu za Dojče vele rekao i da je odluka o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH donijeta je da bi se spriječile izborne prevare i da je ona u skladu sa zahtjevima Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, koja je dala svoje prijedloge, a podržala ju je i Evropska unija.

-Izborni zakon za opšte i slobodne izbore u BiH tek treba unaprijediti kada je riječ o sprečavanju izbornih prevara, pa su tehničkim izmjenama zakona povećane kazne za one koji lažiraju brojanje glasova, šire govor mržnje ili pokušavaju da utiču na volju birača - izjavio je Šmit .

Političke izmjene je Šmit „stavio na čekanje“, jer, prema njegovim riječima, želi da izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH pruži još jednu, poslednju šansu da one izmijene Izborni zakon.

-Za nekoliko nedjelja ćemo se sastati sa predstavnicima stranaka. A onda ću videti ima li pomaka. A nakon izbora bi se trebalo dalje razgovarati na evropskom nivou o tome kada BiH može da postane članica EU. Ako ne mogu da pokažu napredak, onda će to izazvati velika pitanja, i to ne samo u Briselu. Upravo sam zato i preuzeo inicijativu pred izbore. To je posljednja šansa, da tako kažem - naveo je Šmit i dodao da će odluka o političkim izmjenama Izbornog zakona postati izvršna tek kada je bude potpisao.

Šmit očekuje da će odluka biti donijeta do izbora, do kojih je ostalo još dva mjeseca i podsjetio je da ima izvršna ovlašćenja, ali da je odlučio da ih još uvijek ne koristi.

- Ja sada pojačavam pritisak. A onda ćemo vidjeti! Pritom, trebalo bi imati na umu da ja imam izvršna ovlašćenja. Nisam odustao od njih. Samo ih ovaj put nisam koristio. Postavio sam uslov i nadam se još jednom da svoja ovlašćenja ni u jednom trenutku neću morati da koristim. Nadam se da svi žele da pokažu da mogu da učine nešto. I zato nisam potpuno bez očekivanja i bez nade - izjavio je Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana